arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Serveringstips till Hallands Hav

Serveringstips till Hallands Hav
Hallands Hav är en långlagrad blåmögelost hämtat sin inspiration och sitt namn från Hallands vackra natur. Den har en kraftfull smak och krämig konsistens som gör den perfekt på ostbrickan. Här har vi samlat några förslag på hur du kan äta din ost.

Att äta till

Blåmögelost är den absolut bästa osten att servera till söta frukter, och Hallands Hav är inget undantag. Salt älskar sött, vilket gör honung, torkad frukt, äpplen, päron och fikon till så bra smakkompisar till en god blå. Även valnötter är ett klassiskt tillbehör till en blåmögelost. För en alldeles extra upplevelse kan du rosta nötterna, eller rentav kandera dem.

Men en fin, långlagrad blåmögelost som Hallands Hav är också perfekt i matlagning. Testa att smula ner den i en sås, låt den smälta på en bit kött eller över en hamburgare, eller varför inte på en pizza? Sältan och umamin gör det till en smaksensation utöver det vanliga!

Att dricka till

Blåmögelostar överlag kan vara knepiga att matcha med vin. Viner med för lite kropp eller smak riskerar att försvinna bakom Hallands Hav kraftfulla smak, och viner med för mycket tanniner kan resultera i en kärv smakupplevelse, där vinets beska blir tydligare.

Istället rekommenderar vi något med en viss sötma. Det klassiska valet är röda viner med mycket bärtoner, champagne eller dessertviner. Men också Sauvignon Blancs eller en torr Riesling kan funka riktigt fint tillsammans med Hallands Hav.

Tack vare ostens kraftfulla och djupa smak är även en ekad Chardonnay en perfekt kompis till Hallands Hav. Vinets toner av melon, tropisk frukt och citrus harmoniserar med blåmögeltonerna, samtidigt som smaktonerna från eken lyfter ostens krämiga konsistens. Mums!