Blåmögelosten Kvibille Ädel är Hallands inhemska stolthet. Kvibille Mejeri i Halland har lång tradition när det gäller att tillverka blåmögelostar. Gräddädelosten är mild, salt och har en pikant och aromatisk smak. Den passar med tillbehör som har lite sötma, som till exempel mogna päron, marmelader och chutneys. Gräddigheten gör att den även är utmärkt att använda i både varm och kall matlagning. Ett annat populärt sätt att äta ädelost är vid jul, på pepparkakor. Eller året runt, på pepparkakor, om man nu är sån.
Blåmögelostens ursprung går tillbaka till dagarna före kylen, när mat förvarades i svala grottor att inte bli dålig. Även osten förvarades i dessa grottor, men de var ibland inte tillräckligt kalla för att förhindra tillväxt av bakterier. Emellanåt bildades mögel på ostarna, vilket skapade den idag välkända mönstringen i osten. Antagligen valde de flesta att slänga sina mögliga ostar, men ett fåtal modiga personer blev nyfikna och ville provsmaka innan de slängde maten. På så sätt upptäcktes mögelosten, och resten är, som man ju säger, historia.
Ädelost – olika sorter
Kvibille mejeri är ett av Sveriges äldsta mejerier och ensamma i Sverige om att tillverka ädelost och cheddar. Mejeriet grundades 1916 och började tillverka cheddar 1928 och Ädel 1932. Sedan dess används samma hantverksmässiga tillverkningsmetod och recept. På 1920-talet införskaffade dåvarande mejerichefen Wendler den av Baltzar von Platen och Carl Munters år 1922 uppfunna kylmaskinen, som lade grunden för det moderna kylskåpet. Kvibille var ett av de första mejerier i Sverige som köpte in uppfinningen, vilket gav det en fördel gentemot sina konkurrenter.
Den första ostsorten som producerades på mejeriet var hushållsost, senare tillkom sorterna Stilton och Herrgård. Wendler var en skicklig mejerist och höll hög kvalitet på sina produkter. Det gjorde att han kunde ta nästan dubbelt så mycket betalt för sin hushållsost som andra mejerier. Den höga kvaliteten kännetecknade också de ostar som skulle göra Kvibille mejeri berömt: Kvibille Cheddar – länge känd som Kvibille Special – började tillverkas 1928 och Roquefort – Kvibille Ädel – kom till 1933.
Vad är ädelost?
År 1934 såldes mejeriet till dansken Marius Boel, som produktutvecklade framför allt ädelosten. Han var i Danmark känd som ”Mr Danablue” – den förste som tillverkade av blåmögelost på komjölk (förebilden Roquefort-osten var gjord av fårmjölk). Korna i Halland levererade just den högklassiga mjölk som behövdes för att mögelosten skulle kunna nå upp till hans kvalitetskrav.
Marius Boel drev mejeriet vidare till 1957, då Hallandsortens mejeriförening tog över verksamheten. I mitten av 1900-talet lades många mejerier ned i Halland, men Kvibille fick leva kvar tack vare att ostarna som producerades här var så populära. Medan orter som Harplinge och Getinge förlorade sina mejerier utökades Kvibille mejeri och tog runt 1960 emot mjölk från cirka 1 000 leverantörer.
Ädelost – en prisad ost
År 1994 lanserades Kvibille Gräddädel – en fetare variant av ädelosten – i Storbritannien under namnet Swedish Blue och gjorde stor succé. Till exempel vann man första pris vid en ostmässa i landet. Den brittiska lanseringen gjorde att de redan hårda hygienkraven som rådde i Kvibille mejeri skärptes ännu mer, beroende på att de brittiska butikskedjorna ställde specifika villkor för att köpa in osten, som att takarmaturerna skulle ha splitterskydd och vattenkranarna styras med fotoceller.
Samma år som ädelosten började säljas i Storbritannien röstade Sverige för inträde i EU, vilket bland annat innebar att Kvibille mejeris ägare Arla Ost gjorde en storsatsning på den europeiska marknaden. Osttillverkningen skulle byggas ut och EU-anpassas.
Inte bara i Storbritannien vann Kvibille priser utan man blev i Wisconsin i USA prisbelönad för sin gräddädelost i ost-VM i 1990-talets början.
Ystenzym istället för löpe
Den svenska ädelosten görs numera med ystenzym istället för löpe, vilket gör osten lakto-ovo-vegetarisk på riktigt. Heja!
Vin till ädelost
Vinet Sauternes är en klassisk smakkompis till ädelost och blåmögelost över lag. Men det finns gott om andra söta viner från Bordeaux som möter smaken hos ädelosten väldigt väl. Ädelostar av lite mildare slag kan funka fint med ett rosévin, eller ett lättare, fruktigt rött, som pinot noir.
Recept med ädelost
Ädelosten är med sin krämiga sälta och arom perfekt i både varm och kall mat, på ostbrickan eller i desserter. Här har vi samlat några av våra favoritrecept som du kan prova. Smaklig måltid!