arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Så matchar du getost och vin

Så matchar du getost och vin
Eftersom getost och Sauvignon Blanc är en så bra och vedertagen kombo kan det kännas överflödigt att tipsa om andra smakkompisar. Men det är just för att getost är så intressant tycker vi precis tvärtom – det är här du kan hitta de mest spännande kombinationerna!

Av alla dessertostar i hela världen är det väldigt många som framhåller getost som den mest varierade, av två anledningar: getostar finns i en hel mängd olika former och typer, och den kan ätas av laktosintoleranta. Men vidare till vinerna:

Vitt vin

Vi måste självklart nämna Sauvignon Blanc, allt annat vore ju tjänstefel. Varför är Sauvignon Blanc så himla bra till getost, hör vi hur du tänker nu. Jo, tack vare sin tydliga syra, sin mineralighet och sina tydliga citrustoner lyfter vinet ostens örtiga och jordiga smaker till helt nya nivåer. Det friska vinet skär också genom ostens krämighet för en behaglig munkänsla. Den klassiska kombinationen Sancerre och Crottin de Chavignol är ju klassisk av en anledning. Om du vill testa något annat vitt vin än Sauvignon Blanc kan vi varmt rekommendera Chenin Blanc som ett fantastiskt gott alternativ.

Rött vin

Cabernet Franc såklart! Lättare viner från Loire-dalen med örtiga toner och en skarp syra är perfekta kompisar till jordig och komplex getost. Större viner med inslag av frukt kanske kan låta som en bra match med getostarnas syrlighet, men i själva verket tenderar såna viner att ta över och dränka de i regel ganska milda getostarna. Om du vill testa andra viner kan röda viner från svalare klimat funka. Garmay, Malbec, Merlot och Syrah brukar med sin högre syra funka fint till getost.

Rosé

Krispiga och torra roséviner tillsammans med getost är en fantastiskt god och somrig smakupplevelse. Perfekt på picknicken! Här är våra favoriter de ljusare vinerna från Provence, som Minuty eller Pierre Chavin.

Här märker man getostarnas stora styrka – sin variation. I stort sett vilket vin som helst – vitt, rött eller rosé – förutsatt att det är ungt, friskt, oekat och kallt, funkar perfekt med getost.