arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Så matchar du camembert och vin

Så matchar du camembert och vin
Även om camembert på många sätt påminner om brie är det svårare att matcha camembert och vin. Osten har ofta en lätt funky smakton som gör den väldigt intressant, men som gärna krockar med vinet, särskilt det röda.

Med sin lätta funkighet och nötiga ton kan camembert vara en ostupplevelse i världsklass. Men just tack vare sin funkighet är den också erkänt svår att matcha med vin. Bubblor är bra på att balansera ostens smaker och i de fall där bubblor finns kan syra hjälpa till att fajtas med osten. Syrlighet utan bubblor kan dock leda till en krock.

Cider: En av de ultimata terroir-matchningarna. Den lätta bitterheten hos en äppelcider passar camembert perfekt, särskilt om du vågar dig på att äta skalet.

Champagne: En torr och brödig champagne med inslag av äpple är en finfin smakkompis till camembert. Spritsiga bubblor är också en kul kontrast till den krämiga osten, särskilt om du friterat den. Osten alltså, inte champagnen.

Chenin Blanc: Har en lätt touch av äpple, vilket vi ju vid det här laget vet passar bra till camembert. Vinet är lent men har tillräckligt mycket kropp för att funka med osten, förutsatt att den inte är för mogen.

Mjukt och fruktiga rödvin: Om du vill ge dig på det röda vinet rekommenderar vi ett mjukt vin med tydliga inslag av röda bär. Till exempel ett Pinot Noir från Nya Zeeland, eller kanske en Merlot från Chile? Du vill undvika tunga viner med mycket tanniner, och för lätta viner med tydlig syra.

Äpplejuice: Om du hellre vill ha något alkoholfritt och osten inte är för mogen är faktiskt äpplejuice en av de bättre smakkompisarna till en camembert.