arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Hemmagjord örtost - ett vackert blickfång på ostbrickan!

Hemmagjord örtost - ett vackert blickfång på ostbrickan!
Alltid när jag är i Frankrike och har möjlighet så besöker jag lokala marknader för att handla grönsaker, bröd och självklart ost. På senaste resan gick jag till en väldigt liten men naggande god marknad i Languedoc. Förutom att jag hittade ett saftigt, smakrikt bröd på kastanjemjöl och lokal honung med toner av garrigue (det låga busklandskap med bland annat vild timjan och rosmarin som finns här) så hittade jag en mysig liten getostproducent.

Damen gjorde bland annat den lokala getosten pélardon, en mellanlagrad liten rund disk som görs på mjölk från getter som betat nära bergskedjan Cevennerna. Ett tunt skal av vitmögel finns. Inte speciellt extrem i smaken men god till brödet och helt idealisk i balans med honungen. Det som var roligast med just den här damen var vad hon gjorde för att dekorera sina pélardons. Hon tog små kvistar timjan, rosmarin eller lavendel och la dem vackert mot getosten, lindade in den igen och lät den ligga ytterligare några dagar. Det blev vackert och osten fick en lätt ton av örterna.

Jag tänker att man kan göra precis samma sak hemma. Köpa en ung eller mellanlagrad getost, pressa fast en kvist av valfri färsk (ekologisk!) ört i passande stil och linda in i ostpapper igen några dagar. Det blir ett vackert tillskott till ostbrickan! Glöm inte en fin honung till.