arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Så gör Årets Kock fredagsmys av ostresterna

Så gör Årets Kock fredagsmys av ostresterna
Ärligt, hur svårt kan det vara att laga god mat när du bara använder de allra bästa och godaste ingredienserna? Tillsammans med Årets Kock tog vi oss därför an en utmaning: Kan man fixa riktigt gott fredagsmys av ostresterna som ligger och skräpar från festen eller ostbrickan?

Här är en påse med lite Ösarps cheddar och lite mosad Castello Creamy Brie. Och kolla, där låg lite svecia i en gammal partyhatt. Hur gör vi fredagsmys nu då?

Vårt första recept är krispig Ösarps cheddar med rökt paprika och gräddfil. Ruskigt gott att rosta osten i ugnen så den blir krispig (se upp så den inte blir för mörk då den får beska toner) Den rostade osten är mycket god att använda på en massa olika ställen, pröva dig fram i olika sammanhang. Här är den perfekt med den rökta paprikan och vitlöken tillsammans med extra krämig gräddfil som fått rinna av ett par timmar i kaffefilter.

Inget fredagsmys utan potatischips

Sveciacrème, potatischips, löjrom och torkad purjolök är ett annat gott och enkelt fredagstips. Har du en liten ostkant kvar är det perfekt att förlänga den i detta format och använda som en crème eller dipp. Grymt god med lite citrustoner tillsammans med potatischips, löjrom och purjolök.

Söta päron och salt Svecia

Mogna päron med svartpeppar, honung och riven Svecia är ett gott tips för dig som har gasbrännare hemma. Här är det perfekt när päronen börjar bli väldigt mjuka och nästan skrumpna. Tillsammans med den nästan knäckiga söta honungen och värmen i päronet är det en väldigt god osträtt där sältan och den mogna smaken från Svecian är lysande ihop.

Krispig ost möter mjukt bakverk

Sen bjuder vi på Gougères med Castello White, kummin, fänkål och timjan. I det klassiska franska bakverket Gourgères är osten i smeten. Här lägger du en bit av osten på med olika kryddor och allt bildar en supergod smak där osten smälter ner och bildar krispigt runt det mjuka. Själva smeten är enklare än vad det kanske låter och går snabbt och göra. Pâte à choux-smeten går att spritsa ut i olika former, kanske ska du prova att fylla som en Eclàir också?