arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Bästa sommarostarna och recept som passar till

Bästa sommarostarna och recept som passar till
Ost är alltid gott, men vissa ostar är alldeles extra bra vissa perioder på året. I princip alla råvaror är olika bra i olika säsonger. Nu tänkte vi ta en titt på sommarostarna, och se vad för goda recept du kan laga med dem.

Taleggio

Taleggio är den ultimata kittosten från Italien, och har inspirerat till massvis med mer eller mindre lyckade imitationer sen den skapades för mer än tusen år sen. Osten är jättegod året runt, men en sommar-taleggio har ofta det där lilla extra. Ät den som den är, i en risotto eller smält den i en panini med taleggio, sparris och stekt ägg.

Cheddar

Vem älskar inte en rejäl bit cheddar? Hårdostar har en tendens att börja svettas i sommarvärmen, så om du ska ha en sån här på ostbrickan är vårt tips att äta upp den snabbt! (Jobbigt.) Annars kan du ju göra en grilled cheese sandwich, eller kanske slänga ner några bitar ost i en amerikansk äppelpaj, för lite extra oomph i pajen.

Chèvre

Färsk chèvre är mjuk och krämig, med en härlig syrlighet. Den är god att äta som den är, och när den mjuknat lite kan du med fördel breda den på en bit baguette. Annars är ett tips att göra chèvrecigarrer med timjan och honung eller chèvremousse med varma blåbär till efterrätt. Fantastiskt gott!

Hallands Hav

En långlagrad ädelost, och god året runt! Men på sommaren kommer den här dessertosten till sin rätt, gärna i en primörsallad med citronsmör, eller kanske på stekt lantbröd med oxfilé och gräslöksmajonnäs.

Brie

Alla älskar brie. Och de som inte älskar brie måste sluta larva sig. Brie är en fantastiskt bra sommarost, som passar fint med många av de populära sommardryckerna (jag tittar på dig, rosé). Du kan lägga den på grillen, servera på bruschetta tillsammans med jordgubbar, eller kanske rent av smälta den i en sån här vansinnig grilled brie sandwich med choklad och hallon.

grilled_cheese_dessert