arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Rök en brieost

Rök en brieost
Att brieosten blir extra mjuk och smakrik när du värmer den är ingen nyhet, men att grilla den är kanske inget som hör till den vanliga grilldrillen.  

Du kan antingen tillaga osten indirekt genom att lägga den i nära anslutning till grillen eller röka osten genom att lägga den på grillen under lock.

Så här enkelt är det: Förbered genom att blötlägga lite hickoryflis eller någon annan aromatisk rökflis i vatten cirka en timme innan. Lägg rökflisen i glöden och sätt på locket, se till att grillen håller en temperatur runt 110-120 grader. Det är viktigt att använda en hel brieost som absolut inte får vara trasig eller skuren i då allt innanmäte riskerar att rinna ut. Grilla osten som den är eller pensla den med din favoritolja.

När röken tagit sig placerar du osten på grillen och låter den ligga där i 30-40 minuter. Brieosten är klar när skorpan har fått en gyllenbrun färg. Låt gärna osten svalna så att osten får en chans att sätta sig. Avnjut tillsammans med hjortronsylt, lite fikonmarmelad eller färska jordgubbar.