arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Kombinera ost och vin

Kombinera ost och vin
I smaklökarnas värld är det ingen nyhet att god ost blir ännu godare i kombination med ett gott vin och vice versa. Men hur gör man, ska det vara vitt eller rött vin till att börja med? Därom tvistar de lärde. 

I slutändan är förstås allt en smakfråga där man själv bestämmer vad man tycker är godast. Lyckligtvis finns det några enkla grundregler som kan göra livet lite enklare för den som känner sig osäker.

En tumregel är att ju starkare en ost är, desto fylligare vin kräver den. Ett vitt vin med mycket syra passar utmärkt till feta och milda ostar och röda tungviktare som Amarone är gott till starkare ostar. Glöm inte heller bort att det finns många alternativ till vin, som till exempel belgiskt veteöl till en vällagrad Västerbotten eller en torr cider som passar till nästan alla typer av vitmögel- och kittostar. Roomi, som är råmust på svarta vinbär , aroniabär och granskottssirap, är ett alkoholfritt alternativ med mycket karaktär som gör sig bra i sällskap med smakrika ostar.