arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Ricotta – den omkokta delikatessosten

Ricotta – den omkokta delikatessosten
Vad är ricotta? Jo, ricotta är en italiensk färskost som tillverkas av den vassle som uppstår när man gör ostar av fårmjölk eller vattenbuffelmjölk, som mozzarella. Namnet "ricotta" betyder "omkokt" och syftar att man just kokar vätskan en andra gång för att ta vara på restprodukterna. Ursprungligen var ricotta uteslutande en fårost, men idag görs Ricotta även av komjölk.

Ricotta har en härlig blandning av smaker – den är fyllig men samtidigt lätt, med en mild, sötaktig smak som funkar perfekt från allt på mackan till matlagning. Ricotta finns i många olika varianter, men har oftast en mjuk och krämig textur som påminner lite om keso, men något lättare.

Ricotta & recept

Ricotta är en vanlig ingrediens i lasagne, cannoli och på pizza, men funkar också fint i sötare rätter som cheesecake. Den blandas ofta med apelsinsaft, jordgubbar, socker eller kanel (och ibland med riven choklad om du är på det humöret) och serveras som en enkel dessert i italienska hem.

Varianten Ricotta Salata är en hård och vit ost med en nötig och mjölkig smak med tydlig sälta. Den produceras genom att vanlig ricotta pressas, saltas och lagras. Ricotta Salata kan hyvlas eller rivas över sallader, pasta och grönsaksrätter.

Ricotta infornata är en annan variant av osten, som tillverkas genom att lägga en stor klump ricotta i ugnen tills den får en brun, lätt bränd skorpa. Osten är populär främst i Sardinien och Sicilien, och kallas ibland ricotta al forno. Ricotta affumicata påminner om ricotta infornata, men är rökt snarare än ugnsbakad. Skorpan blir istället grå och osten får en tydligt rökig smak och serveras ofta med örter.

Ricotta forte, även känd som ricotta scanta, tillverkas av resterna från ricotta. Dessa får lagras i ungefär ett år, och osten saltas och rörs om varannan dag för att undvika mögel. Slutresultatet är en krämig, brun ost med en skarp doft och pikant smak. Osten breds oftast på bröd, blandas i tomatbaserade pastasåser eller serveras till grönsaksrätter.

Vin till ricotta, mat till ricotta

Ricottans söta smak och krämiga konsistens funkar fint helt enkelt med salta tillbehör som prosciutto eller med peppar, nybakat vitt bröd eller lite färska örter. Även söta tillbehör som bär, melon, honung eller choklad.

Beroende på vilken variant av ricotta du hittar funkar såklart olika viner olika bra. Men överlag mår ricotta bra av friska vita viner, som Sauvignon Blanc eller Chenin Blanc. Om du hellre dricker öl till brukar en lättare lager eller veteöl funka fint.

Ricotta genom tiderna

Tillverkningen av ricotta i Italien är gammal, enligt vissa ända sedan bronsåldern. Enligt historieböckerna började särskilda mjölkkokare dyka upp i området runt den italienska peninsulan. Kokarna var av en unik design som kunde koka mjölk på hög temperatur samtidigt som de hindrade mjölken från att koka över, vilket i sin tur gjorde ostproduktionen mer effektiv i området.

Den ökade produktionen ledde i sin tur till ett överflöd av söt vassle som en biprodukt. För att ta vara på vasslen började ostmakarna använda ett nytt recept där de blandade vassle och mjölk, vilket var föregångaren till dagens ricotta.

Även romarna tillverkade ricotta, men den relativt korta hållbarheten gjorde att osten var svår att transportera till marknaderna i de större städerna och alltså inte särskilt lönsam. Alltså var ricotta under romartiden mest en “fattigost” för fåraherdarna, som själva tillverkade den. Trots detta finns det i antik litteratur och konst bevis på att ricotta ofta avnjöts av romerska aristokrater också.

Recept med ricotta

Ugnsbakade wontonknyten med krabba och ricotta