Ingredienser
-
Pajdeg
- Vetemjöl 2,5 dl
- Svenskt Smör Från Arla® 125 g
- Kallt Vatten 1 msk
-
Fyllning
- Svartkål 250 g
- Purjolök Det Vita 70 g
- Babyspenat 60 g
- Svenskt Smör Från Arla®
- Ägg 2 st
- Arla Ko® Gräddfil 12% 2 dl
- Salt
- Svartpeppar
- Tomme De Savoie 170 g
Gör så här:
Tomme är en mild och len ost med goda smältegenskaper som passar perfekt i paj. Som i den här godsaken med svartkål och spenat. Gör pajskalet först: Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ner smöret i en bunke och nyp ihop till smulor tillsammans med mjölet. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Klä en pajform med degen, och nagga med gaffel. Förgrädda pajdegen i 10 minuter. Gör fyllningen: Skär bort den träiga stammen på svartkålen. Hacka svartkålen grovt och lägg i en torr stekpanna på medelvärme. Vänd runt då och då så att inget bränns, svartkålen ska bara krympa ihop. Skölj och strimla purjolöken och lägg i tillsammans med spenaten och en klick smör. Höj värmen och vänd runt allt i hettan i en minut. Ös sedan ner de frästa grönsakerna i det förgräddade pajskalet. Vispa snabbt ihop ägg och gräddfil och tillsätt salt och svartpeppar. Häll blandningen i pajskalet, över grönsakerna. Skär osten i små skivor och stick ner i fyllningen. Grädda pajen i 20-30 minuter, tills den fått fin färg. Servera direkt eller avsvalnad.