arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Tommepaj med svartkål och spenat

Tomme är en mild och len ost med goda smältegenskaper som passar perfekt i paj. Som i den här godsaken med svartkål och spenat.
Tommepaj med svartkål och spenat

Ingredienser

  • Pajdeg

  • Vetemjöl 2,5 dl
  • Svenskt Smör Från Arla® 125 g
  • Kallt Vatten 1 msk
  • Fyllning

  • Svartkål 250 g
  • Purjolök Det Vita 70 g
  • Babyspenat 60 g
  • Svenskt Smör Från Arla®
  • Ägg 2 st
  • Arla Ko® Gräddfil 2 dl
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Tomme De Savoie 170 g

Gör så här:

  1. Tomme är en mild och len ost med goda smältegenskaper som passar perfekt i paj. Som i den här godsaken med svartkål och spenat.
  2. Gör pajskalet först: Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Hacka ner smöret i en bunke och nyp ihop till smulor tillsammans med mjölet.
  4. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  5. Klä en pajform med degen, och nagga med gaffel.
  6. Förgrädda pajdegen i 10 minuter.
  7. Gör fyllningen: Skär bort den träiga stammen på svartkålen. Hacka svartkålen grovt och lägg i en torr stekpanna på medelvärme. Vänd runt då och då så att inget bränns, svartkålen ska bara krympa ihop.
  8. Skölj och strimla purjolöken och lägg i tillsammans med spenaten och en klick smör. Höj värmen och vänd runt allt i hettan i en minut. Ös sedan ner de frästa grönsakerna i det förgräddade pajskalet.
  9. Vispa snabbt ihop ägg och gräddfil och tillsätt salt och svartpeppar. Häll blandningen i pajskalet, över grönsakerna.
  10. Skär osten i små skivor och stick ner i fyllningen.
  11. Grädda pajen i 20-30 minuter, tills den fått fin färg.
  12. Servera direkt eller avsvalnad.