Ingredienser
- Salt Och Svartpeppar
- Oxfilé Mittbit 700 g
- Olivolja
- Svenskt Smör Från Arla®
- Vitlöksklyfta 2 st
- Färsk Timjan
-
Cheddarostgratinerad potatis- och fänkålsgratäng
- Potatis 600 g
- Fänkål 0,5 st
- Arla Ko® Mjölk 2 dl
- Arla Ko® Färsk Vispgrädde 40% 2 dl
- Kvibille® Cheddar 12 Mån (Svartvaxad) 120 g
- Salt
-
Fänkål- och rädissallad
- Fänkål 0,5 st
- Rädisa 10 st
- Bladspenat 30 g
- Pressad Citronsaft 1 msk
- Olivolja 1 msk
- Färsk Dill 2 kvistar
- Salt
Gör så här:
Salta och peppra oxfilén, gärna ca 15 minuter före tillagning. Värm ugnen till 85 C. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Tillsätt olja och smör. Lägg därefter ner köttet och 1-2 krossade vitlöksklyftor samt lite timjan. Bryn köttet så snabbt du kan till en kraftigt brynt yta. Ös köttet under tiden med stekfettet. (Detta gör du både för att ge smak och för att fettet inte ska bränna.) Lägg köttet i en ugnsfast form och ugnsbaka i ca 50 minuter tills kärntemperaturen är 52 C. Låt den därefter vila på en skärbräda i ca 10 minuter så vilar den upp till ca 55 C. Höj ugnstemperaturen till 225 C. Under tiden köttet ugnsbakas, koka upp mjölk och grädde i en vid kastrull. Skiva potatisen tunt och lägg ner den i gräddmjölken. Låt det sjuda i ca 20 minuter tills potatisen är mjuk med ett lätt tuggmotstånd och rör om med jämna mellanrum. Smaka av med salt vartefter. Häll upp potatisen i en ugnsfast form och riv över cheddarosten. Ugnsbaka gratängen i ca 10 minuter tills den har en fin gratinerad yta. Hyvla eller skiva fänkålen tunt. Dela rädisorna i 4 bitar. Blanda grönsakerna och spenaten med citronjuice, olivolja och en nypa salt. Plocka små dillkvistar och strö över salladen. Tranchera oxfilén och servera med den krämiga gratängen och den friska salladen.
