arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Svamppaj med Tomme de Savoie

Det här är en underbar bufférätt som kan serveras ljummen såväl som kall. Den går utmärkt att tillaga dagen innan. Variera med den svamp du har att tillgå. Tips: Ta med på picknicken!
Svamppaj med Tomme de Savoie

Ingredienser

  • Pajdeg

  • Svenskt Smör Från Arla® 125 g
  • Vetemjöl 1,5 dl
  • Kallt Vatten 1 msk
  • Fyllning

  • Skogschampinjon 400 g
  • Schalottenlök 1 st
  • Vitlöksklyfta 1 st
  • Finhackad Färsk Timjan 1 msk
  • Vitt Vin 0,5 dl
  • Salt Och Svartpeppar
  • Äggstanning

  • Arla Köket® Crème Fraiche 2 dl
  • Tomme De Savoie 250 g
  • Ägg 1 st
  • Äggula 1 st
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Till servering

  • Fikonmarmelad 2 msk

Gör så här:

  1. Det här är en underbar bufférätt som kan serveras ljummen såväl som kall. Den går utmärkt att tillaga dagen innan. Variera med den svamp du har att tillgå. Tips: Ta med på picknicken!
  2. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Plasta in och lägg in i kylen.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Skär stubbarna av svampen och dela i kvartar.
  6. Hetta upp en torr stekpanna och lägg i svamparna. Rör om då och då och sänk till medelvärme. Efter en stund släpper svamparna ifrån sig vätska och blir fastare i konsistensen.
  7. Finhacka då schalottenlök och vitlök.
  8. Höj värmen och tillsätt lök och vitlök tillsammans med smör. Tillsätt vin när löken blivit mjuk och låt vinet reducera. Smaksätt med timjan, salt och svartpeppar.
  9. Klä en pajform med degen, och nagga med gaffel.
  10. Förgrädda pajdegen i 10 minuter.
  11. Blanda crème fraîche, ägg, äggula i en bunke.
  12. Riv hälften av Tommeosten och rör ner.
  13. Häll i pajformen. Smaksätt med salt och svartpeppar.
  14. Fördela svampen i formen.
  15. Skär bort skalet på resterande Tommeosten och skiva osten fint.
  16. Fördela skivorna mellan svampbitarna.
  17. Grädda pajen tills ytan fått fin färg och degen är frasig, ungefär 20 minuter.
  18. Låt pajen sätta sig innan du skär i den, så att inte fyllningen rinner ut.
  19. Klicka på fikonmarmelad och servera pajen ljummen eller kall.