arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Morbier - ost med aska

Morbier - ost med aska
Morbier är en halvhård kittost från Jura i Frankrike. Osten har ett ljusgult inre och en frisk smak av hö och nötter. Morbier har ett lager träaska i mitten.

Morbier är en halvhård kittost från Jura i Frankrike. Det som mest kännetecknar osten är den rand av aska som delar osten på mitten. Förr använde herdarna sot från ystkaret för att skilja morgon- och kvällsmjölken åt, och detta blev sedan till den så kallade Morbier-osten. 

Morbier - ost med aska

Nuför tiden tillverkas inte osten på detta sätt, men osten delas fortfarande i två delar och ett lager av askaoch salt tillsätts för att få fram det karaktäristiska utseendet. Osten är tillverkad av pastöriserad eller opastöriserad komjölk. Den är ganska mild i smaken, men fler smaker framträder om den rumstempereras. 

Morbierosten är ganska mild i smaken och passar utmärkt till matlagning eller på en smörgås samt är fantastisk i kombination med bär eller en söt marmelad.

Vin till Morbierost

Passar alldeles utmärkt till blommiga viner med druvig smak, som till exempel ett kallt glas söt muscatvin. 

Varukorg

Totalt
Gå till utcheckning Gå till produkter Fortsätt handla