arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Morbier - ost med aska

Morbier - ost med aska
Morbier är en halvhård kittost från Jura i Frankrike. Osten har ett ljusgult inre och en frisk smak av hö och nötter. Morbier har ett lager träaska i mitten.

Morbier är en halvhård kittost från Jura i Frankrike. Det som mest kännetecknar osten är den rand av aska som delar osten på mitten. Förr använde herdarna sot från ystkaret för att skilja morgon- och kvällsmjölken åt, och detta blev sedan till den så kallade Morbier-osten.

Morbier - ost med aska

Nuför tiden tillverkas inte osten på detta sätt, men osten delas fortfarande i två delar och ett lager av askaoch salt tillsätts för att få fram det karaktäristiska utseendet. Osten är tillverkad av pastöriserad eller opastöriserad komjölk. Den är ganska mild i smaken, men fler smaker framträder om den rumstempereras.

Morbierosten är ganska mild i smaken och passar utmärkt till matlagning eller på en smörgås samt är fantastisk i kombination med bär eller en söt marmelad.

Vin till Morbierost

Passar alldeles utmärkt till blommiga viner med druvig smak, som till exempel ett kallt glas söt muscatvin.