arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Så matchar du gruyère och vin

Så matchar du gruyère och vin
Gruyère är en av världens populäraste ostar. Vissa kallar det en fransk ost, medan andra insisterar på att den kommer från Schweiz. Den har sitt ursprung i alperna mellan de två länderna, så man skulle kunna argumentera för att alla har rätt. Men strunt samma, hur äter man den? Och vad dricker man för vin till?

Gruyère är sötaktig med en viss sälta som varierar med ostens mognad. Den beskrivs som fruktig och nötig när den är ung, och mer jordig och komplex när den blir äldre. Gruyère är perfekt i fonduen, men också på ostbrickan eller riven över annan mat. Så vad dricker man till en ost av den här kalibern?

Vitt vin

Till en gruyère kan du inte gå fel med en smörig och fruktig Chardonnay. En typisk Chardonnay är ett moget och friskt vin med fruktiga toner av äpple, ananas och citrus. Ostens sälta dämpar vinets syra något och får det att smaka både mer och sötare. Även en frisk Riesling funkar fint, av samma orsaker.

Rött vin

Om du hellre vill dricka rött skulle vi rekommendera ett riktigt bärigt vin, som en Gamay eller en Pinot Noir, eller ett lättare men fortfarande fruktigt vin, som en Beaujolais, vars subtila toner av söta frukter gifter sig bra med ostens sälta.

Cider och bubblor

Om du vill hålla dig borta från de klassiska vinerna är en äppelcider en perfekt smakkompis till gruyère. Även bubbel med friska äppeltoner funkar strålande, som cava eller rentav en champagne.