arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Redaktionen testar ost och glögg

Redaktionen testar ost och glögg
Vin chaud, glühwin, mulled wine, glögg. Kärt barn har många namn, som man ju brukar säga. Och en klassisk smakkompis till glögg är ju ost. Men vilken glögg passar bäst till vilken ost? Tillsammans med Blossa lät vi redaktionen testa.

I den här vetenskapliga (nja) undersökningen tvingade vi i våra kollegor sex olika sorters glögg tillsammans med fem olika ostar. Allt för att i julens namn slå fast vilken kombo som är bäst. Så här gick det till.

OSTARNA:

Kvibille Gräddädel

Blåmögelost med pikant, aromatisk smak. Osten innehåller lite mer grädde än sin föregångare Kvibille Ädel, vilket ger en något mjukare och fylligare smak.

Kvibille Hallands Hav

En långlagrad blåmögelost som hämtat sin inspiration och sitt namn från Hallands vackra natur. Den har en kraftfull smak och krämig konsistens som gör den perfekt på ostbrickan.

Kvibille Ädel Mild

I Kvibille Mild Ädel har vi använt mögelkulturen vit Penicillium Roqueforti istället för den vanliga blå mögelkulturen som används till Kvibilles övriga ädelostar. Det ger den dess vita färg, en krämig konsistens och en mildare, men fortfarande tydlig ädelostsmak.

Castello Cheddar Mature

En härlig ost med viss sötma, trevlig sälta och en extra smulig textur. Harmoniska smaker, en fast konsistens med en trevligt torr finish.

Castello Extra Creamy Brie

Aromatiskt och friskt syrligt doftande vitmögelost med tydligt inslag av honung och sommaräng. Smaken är fyllig med tydlig syrlighet och toner av smör, grädde och viss beska.

--

GLÖGGEN:

Blossa Ekologisk Vinglögg

Kryddig, söt smak med inslag av kardemumma, kanel, pomerans, mörka bär och kryddnejlika. Serveras värmd eller kyld som sällskapsdryck.

Blossa Lätt Vinglögg Röd

Blossa Lätt Vinglögg Röd har en kryddig doft med inslag av kardemumma, nejlika och pepparkaka. Söt, fyllig och kryddrik smak med rödvinskaraktär samt inslag av kardemumma och nejlika.

Blossa Vinteräpple

Fruktig, kryddig, söt smak med inslag av röda äpplen, ingefära, citrus, kanel och ingefära. Serveras värmd som sällskapsdryck.

Blossa Ekologisk Alkoholfri

Kryddig, söt smak med inslag av kryddnejlika, russin, kanel och ingefära. Serveras värmd eller kyld som sällskapsdryck.

Blossa Vit Alkoholfri utan tillsatt socker

Blossa utan tillsatt socker görs på ett avalkoholiserat fylligt rött vin som blandats med druvmust och Blossas lagrade kryddor. Glöggen är sötad med stevia, vilket ger en lite torrare upplevelse. Den har en julig doft och en frisk smak av pomerans och julkryddor.

Blossa 1895

Kryddspriten i Blossa 1895 har lagrats cirka en månad på ekfat från Cognac, glöggen har sedan mognadslagrats och till skillnad från modern glöggtillverkning har Blossa 1895 inte filtrerats, vilket innebär att fällning kan följa med vid tappning av glöggen.

Redaktionens favoriter:

Även om åsikterna på många sätt gick isär vad som var godast, fanns det ändå ett antal självklara vinnare.

  1. 1. Hallands Hav och Blossa 1895. Klassiska smaker men extra intensiva: “Lätt min nya favoritkombo till julminglet!”

2. Gräddädel och Blossa Ekologisk Vinglögg. Den klassiska kombinationen till glöggminglet. "Det här är ju en klassiker av en anledning. Men Gräddädel fungerar väldigt fint med flera av de olika glöggsorterna – Aloha var en riktigt fin smakkompis!"

3.

3. Ädel Mild och Blossa Ekologisk Vinglögg. Till Ädel Mild var det de fruktiga tonerna i vinglöggen som var populärast. “Mycket gott och fruktigt! Glöggen passade generellt bra till alla ostar, men till Ädel Mild var det min favorit.”

4.

4. Cheddar Mature och Blossa Vinteräpple. Castello Cheddar passade bra till flera av de olika glöggarna, men Vinteräpple var redaktionens favorit: “Cheddar och äpple är en klassisk kombo, och en äppelglögg var precis så god som jag hade hoppats.”

5.

5. Extra Creamy Brie och Blossa 1895. Mildast och starkast tillsammans blev en otippad favorit hos redaktionen: “Osten är så mild att den gärna försvinner bakom glöggen, men av någon anledning blev smaken tydligare och smörigare av 1895.”

BUBBLARE:

Blanda hälften kall glögg och hälften mousserande vin, antingen champagne, cava eller prosecco. Perfekt till minglet!

Glöggmingel