arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Den perfekta julbrickan

Den perfekta julbrickan
En av få saker här i livet som är bättre än ost är ju jul. Kanske. Så vad händer om man kombinerar de båda? Jul plus ost liksom? Vi vet, tanken är helt galen. Men här är den ändå – vår julbricka.

Ösarps cheddar

Vad vore en jul utan cheddar? Ingen jul alls ju. Till den här brickan har vi valt den supergoda Ösarps Cheddar. Det som gör den här osten speciell är att all mjölk kommer från Ösarps gård i södra Halland. Det ger osten en unik kultur som känns på tungan. Med sin djupa, lite brödiga smak för den tankarna till kastanj och knäck, som i sig är härliga julsmaker. Perfekt både på mackan eller att äta som den är.

Kvibille Ädel Grädd

En riktigt god ädelost är en annan klassisk julost. Det är en ost som har sin givna plats både på ostbrickan eller på pepparkakan, tillsammans med ett varmt glas glögg.

Castello Creamy White med täcke av nötter, torkad frukt och honung

Ingen ostbricka är komplett utan en vitmögelost! Till den här brickan har vi valt en Castello Creamy White, som med sin milda och goda smak och krämiga textur är en perfekt kontrast till den lite kärvare ädelosten. Vi serverar osten med honung, torkad frukt och nötter – det både ser och smakar juligt ut. Mums!

Vad dricker jag till då?

Till ädelosten rekommenderar vi såklart julmust, eller kanske en ginger beer, både med och utan alkohol. Ösarps cheddar och vitmögelosten mår bra av en god julöl – gärna lite åt IPA-hållet, med lite sötma, torkad frukt och citrus.

Om du hellre dricker vin tycker vi att du ska välja en lätt ekfatslagrad chardonnay, eller kanske en Pinot Gris från Alsace. Ska du äta julbrickan i kombination med övrig julmat är ett Riesling med viss sötma att föredra. Det passar som ett bra allroundvin till både sill, lax och ost.

Vill du lyxa till det lite så välj ett mousserande vin eller champagne med friska smaker, tydlig brödighet och inslag av äpple.