arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Kan man frysa ost?

Kan man frysa ost?
En frysa-och-tina-ost-på-bästa-sätt-guide. Mest för att det är ett långt ord. Också för att det kan vara svårt att göra rätt.

En del ost lämpar sig bättre än annan att frysa. Men, oavsett osttyp, så stoppar man mognadsprocessen när man fryser osten. Därför kan ostkvaliteten försämras om du fryser osten. Överlag så bör man inte ha mat i frysen i mer än ett år.

Att frysa ost

Bara hårdostar med hög fetthalt (25% eller mer) är bra att frysa. Packa in osten i aluminiumfolie, plastfolie eller vaxat papper, och lägg den sen i en plastpåse eller en plastlåda. Osten klarar sig i frysen i max 3-4 månader. Vi rekommenderar att frysa in osten i mindre bitar, speciellt när det gäller ost med lägre fetthalt. Frysningen kan göra att osten blir lite smulig.

Hårdost – parmesan, cheddar

Skär osten i bitar på max 500 gram. Lägg varje ostbit i en fryspåse eller en tät burk. Om osten är stor, skär den i mindre bitar på max 500 gram.

Riven hårdost

Riv osten med ett rivjärn. Stoppa osten i fryspåsar. Tryck ut all överflödig luft. Stoppa i frysen. Du kan sedan ta fram så mycket du behöver och stoppa tillbaka resten.

Skivad hårdost

Skär osten i lämpliga skivor med en kniv eller ostkniv.  Skär motsvarande stora bitar från bakplåtspapper.  Stapla varannan ostskiva varannan bakplåtspapper med runt 10 ostskivor i varje hög. Lägg i fryspåsar, pressa ur luft, märk med datum och frys. Du kan också använda en fryslåda. Frysta ostskivor kan användas i matlagningen, på mackor eller på hamburgare.

Vitmögelost – brie, camembert

Brie och Camembert kan förvaras i sin ursprungsförpackning. Pressa ut överflödig luft från påsen.

Blåmögelost – Stilton, ädelost, gorgonzola

Feta blåmögelostar kan frysas utan problem. Dela osten i mindre bitar och frys i fryspåsar. Tina långsamt, så kan du ha dem både i matlagning och på ostbrickan.

Att tina ost

Märk med datum och stoppa i frysen. När det är dags att tina osten så se till att den tinar så långsamt som möjligt för att osten inte ska ta skada och smaka illa av upptiningen. Det tar lite längre tid, men blir garanterat bättre.

Vilka ostar kan INTE frysas in?

Mjuka, färska ostar med hög vattenhalt funkar inte bra att frysa in. Till exempel mozzarella, fetaost, halloumi eller mascarpone. Det är inte heller bra att frysa in ost med ojämn konsistens och många hål eftersom de tar mer skada av att frysas och tinas.

Kom ihåg:

  • Frysa aldrig in ost med spår av mögel (alltså, fel sorts mögel).

  • Kontrollera att bäst-före-datumet inte har passerat.