Emmentaler, eller schweizerost, görs på opastöriserad komjölk, varefter den vänds och tvättas regelbundet i saltlag. Klassiskt äts osten med bröd och kokt potatis, och är en traditionell ingrediens i cordon-bleu (Schweizerschnitzel).
Emmentaler smak
Tack vare sina goda smältegenskaper används Emmentalerost ofta i såser och på grillade smörgåsar. Emmentaler är en av två traditionella ostar (tillsammans med Gruyère) som används i ostfondue.
Vin till Emmentaler
Servera gärna Emmentaler med vin; den funkar alldeles särskilt väl med Merlot, Riesling, Beaujolais eller champagne. Om du hellre vill dricka öl till dina ostar rekommenderar vi en ljus belgisk öl, eller en fruktig stout för att lyfta ostens egna fruktighet.
Äpplen, vindruvor, persika och päron är andra tillbehör som trivs bra med en Emmentalerost. Även kex med torkad frukt är en riktig höjdare
Emmentaler, eller schweizerost, genom tiderna
Under 1700-talet tillverkades alpost på fäbodar uppe i bergen. Regionen Emmental, med sitt relativt milda klimat och centrala läge, blev en ledande ost-producent. Under 1800-talet effektiviserades mjölkproduktionen och man byggde flera ysterier i den närliggande dalen. Metoden strömlinjeformades och osten som vi idag känner som Emmentaler föddes. I och med att ostarna tullades per styck blev det mer ekonomiskt att tillverka stora osthjul, en tradition som lever kvar än idag.
Export av Emmentaler
Under efterkrigstiden subventionerades produktion och export av ost, vilket ledde till en ny boom av Emmentaler. 1985 nådde Schweiz en rekordproduktion på 58.000 ton ost. Tillverkningen har sen dess minskat, och 2007 producerade 193 schweiziska ysterier 31.000 ton Emmentaler.