arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Grana Padano – italiensk, mild hårdost

Grana Padano – italiensk, mild hårdost
Grana Padano-ost är en italiensk hårdost som ofta förväxlas med sin nära kusin parmesanosten.

Grana Padano är en av få ostar som kan mäta sig med Ostarnas Konung – parmesan. Grana Padano skapades av munkar i Chiaravalle under 1100-talet, och tillverkas fortfarande längs floden Po i nordöstra Italien.

Grana Padano – smakegenskaper

Grana Padano tillverkas av opastöriserad komjölk och lagras vanligtvis i ungefär två år. Framåt slutet av lagringen utvecklar Grana Padano-osten ett tjockt, höfärgat skal som skyddar ostens väldoftande och lite smuliga interiör. Grana betyder just "smulig" eller "grynig" på italienska, vilket märks i den finkorniga texturen och den intensivt söta smaken. I takt med att Grana Padano åldras blir smaktonerna tydligare och mer komplexa, och osten blir än mer smulig.

Grana Padano vs parmesan

Även om Grana Padano påminner en hel del om parmesan är den billigare, eftersom områdena som tillverkar Grana Padano är större, och att Grana Padano mognar lite snabbare.

Tillverkningen av dessa två ostar, som för övrigt sker på varsin sida om floden Po i Italien, har många likheter och de är även ganska lika i både smak och konsistens. Grana Padano är något mildare i smaken, inte lika grynig och har en något lägre fetthalt än Parmesan.

Vin till Grana Padano

Testa att äta en bit Grana Padano med en Barolo, en Zinfandel eller ett vitt Gavi-vin.