arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Blått till frukost, blått till dessert

Blått till frukost, blått till dessert
Människors smaklökar är behändigt nog placerade på tungan och kan uppfatta fem generella sorters smaker. Sött, surt, salt, bittert och umami (en "köttig" smak i brist på bättre och mindre osmakliga ord.)

Mycket av magin med riktigt god mat kommer från kontraster och hur de fem olika smakerna lirar med varandra. Precis som vissa viner gifter sig med särskild mat, funkar olika ingredienser väl med varandra. Men det visste ni ju redan.

Blåmögelost är skarp och har en intensiv sälta. Osten är ett bra komplement till ett flertal olika smaker, och funkar generellt särskilt väl med söta ingredienser. Testa en god blåmögelost med en skiva päron, äpple eller ananas så kommer ni att förstå vad vi menar.

Den fina kombinationen sött och blått innebär att blåmögelost är en bra ost att ha i desserter. Eller för all del som en del av en lyxig och lite sötare frukost. Ett favoritrecept är Castellos blåmögelost med mango chutney, som med lite fantasi ju funkar både till frukost och till dessert. Blåmögelosten i receptet tillför en komplexitet och ett djup i smaken som verkligen förhöjer smakupplevelsen.

En annan vinnare är blåmögel-kex med chutney, riktigt gott och perfekt till nästan alla tillfällen som har med mat att göra.