arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Annorlunda kombinationer – ost, jordnötssmör och kolasås

Annorlunda kombinationer – ost, jordnötssmör och kolasås
Rött vin eller vitt vin, öl eller cider. Marmelad, kex eller färska bär. Det finns en uppsjö av bestämda åsikter om hur man ska och inte ska äta sin ost. Det finns såklart inget rätt eller fel (så länge man får äta ost), men i artikelserien “Annorlunda kombinationer” kommer vi att utforska de lite mer udda smakkompisarna. Du vet, de som aldrig riktigt slagit igenom.

Kombinationerna vi presenterar här är varierande grader av udda, från lagom gulliga till sagolikt vansinniga, och testas på egen risk. Vi bad vår ost- och vinexpert Frida Ewertsson kommentera de olika påhitten.

Mjölk, cornflakes och gouda

Sötman från mjölken och flingornas krispighet gifter sig med sältan och tuggmotståndet från osten. Det smakar gott och ser jättekonstigt ut. Njut både av smaken och av dina kompisars skräckslagna miner. Win-win.

Fridas kommentar: Vid första tanken på denna kombinationen skriker hjärnan NEJ tack! Men ju mer jag tänker på det desto mer lockande  blir tanken. Själva bilden jag får upp i huvudet med en skål full med blöt ost är kanske inte så tilltalande men själva smakkombinationen är det inget fel på, sött, salt och krispigt. Allt i ett och till frukost dessutom. Värt att prova!

Cheddar och jordnötssmör

Det finns de som älskar jordnötssmör, och så finns det de som har fel. En skarp cheddar med tydlig sälta och lång eftersmak är typ BFF med jordnötssmörets krämighet och sötma. Skär cheddarn i kuber, sätt på tandpetare och doppa i jordnötssmöret. Boom.

Fridas kommentar: Det första som slog mig när jag läste denna pairing är att detta är ett perfekt mellanmål eller snacks för alla åldrar! Särskilt om jordnötssmöret är osötat, och kanske gärna lite crunchy för att få extra härligt tuggmotstånd. Eller att äta istället för godis på fredagsmyset… eller som kul inslag på ostbrickan… eller om man bara är sugen.. ja ni fattar.

Manchego med kolasås

En god, nötig manchego med karamelltoner och redig sälta lyfter tillsammans med en riktigt söt kolasås. Ringla helt enkelt kolan över osten för en garanterad smaksymfoni. Att den smuliga osten får sällskap av en seg och krämig kompis gör ju inte saken värre.

Fridas kommentar: Det låter gott. Jag tänker att en 12 månaders lagrad manchego med ordentlig sälta och syra passar allra bäst tillsammans med kolasåsen. Eller kan man välja en mindre lagrad och sedan ringla över kolasås och toppa med pyttelite flingsalt. Ost är gott och söta saker är gott så varför inte?