arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

5 bästa ostarna att slänga på grillen

5 bästa ostarna att slänga på grillen
På sommaren grillar man, så enkelt är det bara. Allt från kött och frukt till grönsaker och ost – allt ska på grillen. ALLT. Men det är lätt att fastna i gamla hjulspår. Därför har vi sammanställt en liten lista på de bästa ostarna att grilla.

För det flesta innebär att grilla ost en enda sak – halloumi. Och det är såklart inte fel, eftersom det är en ost vars hela syfte är att bli grillad och uppäten. Men det måste väl finnas mer?

Provolone

Även om provolone inte är en 100% grillbar ost är den absolut värd en plats på vår lista. Se till att välja lite en lite hårdare ost, och panera den gärna för att få den att hålla ihop ordentligt. Grilla den på hög värme så att den inte hinner smälta för mycket, ge den en fin yta och flippa den till andra sidan.

Paneer - perfekt att grilla

Paneer är en färsk, icke-smältande ost gjord på komjölk, som är vanlig i Indien, Nepal, Bangladesh och Pakistan. Den är fast nog att hålla formen vid grillning, men mjuk nog för att ge en fin och len konsistens. Vissa typer av paneer innehåller väldigt lite salt, så se till att smaka av osten innan du grillar den.

Grillad camembert

Camembert, brie och andra mjuka vitmögelostar funkar förvånansvärt bra på grillen – förutsatt att du grillar dem inslagna i folie eller på en planka. Och i hela hjul (annars smälter innanmätet och rinner ner i glöden). Resultatet blir en krämig och len rätt som är perfekt att doppa andra grillade grejer i. Bröd, grönsaker, frukt – allt funkar.

Feta - bra ost att grilla

Den grekiska fetan är en halvhård ost som egentligen inte hör till familjen grillbara ostar. Trots det gör den sig väldigt bra på grillen. Du kan förgylla vilken sallad som helst genom att toppa den med grillspett bestående av stora kuber fetaost, körsbärstomater, oliver och lök. Där har du sommaren på en pinne.

Halloumi - den klassiska grillosten

Okej, vi sa att vi skulle titta på andra ostar än halloumi. Men ingen lista med grillbara ostar skulle vara komplett utan just halloumi – grillostarnas drottning. Den här salta, halvhårda osten gjord på get- och/eller fårmjölk kommer ursprungligen från Cypern och har en så hög smältpunkt att den är perfekt på grillen. Innan den är tillagad är halloumin hård och ganska tråkig, men så fort du grillar den blir den vackert gyllene, insidan behagligt mjuk och munkänslan alldeles lagom gnisslig. Mums!