arrowcastello-fullIcons_1fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteTriangle
Pecorino – frisk och skarp fårost från Italien

Pecorino – frisk och skarp fårost från Italien

Pecora betyder får på italienska och fårosten Pecorino är en av historiens äldsta ostar som går att spåra redan till år 600 före Kristus. När man pratar om pecorino är det generellt fyra olika ostar det handlar om, och alla är ursprungsskyddade – Pecorino Romano (Rom), Pecorino Sardo (Sardinien), Pecorino Siciliano (Sicilien) och Pecorino Toscano (Toscana).

Den italienska fårosten Pecorino tillverkas fortfarande i princip på samma sätt som den alltid har gjort, det vill säga endast på fårmjölk och lammlöpe. Smaken är skarp och mångfacetterad och påminner lite om parmesan, fast något friskare.

Doldis i ostdisken

Pecorinon har länge varit något av en doldis i Sverige, men har på senare år börjat ta lite större plats i ostdisken. Den lever dock fortfarande ett ganska anonymt liv strax intill den färdigpaketerade parmesanbiten.

Ostarnas smak och karaktärsdrag varierar kraftigt beroende på lagring och ålder. De äldsta pecorino-ostarna brukar kallas “stagionato” och har en hård och smulig textur med smöriga och nötiga smaktoner. Yngre ostar kallas “semi-stagionato” eller “fresco” och är mjukare i konsistensen och med mildare, gräddiga smaktoner. En bra pecorino har ett slätt, hårt skal som varierar mellan ljusbrunt och mörkbrunt. Innanmätet är kompakt och varierar mellan vitt och ljusgult beroende på ålder och lagring.

Bra till svamp

Generellt kan man säga att osten har en ganska tydlig sälta med jordiga toner som påminner en smula om svamp. Därför passar den extra bra till alla rätter där tryffel ingår. Men den gör sig också finfint i sallad, risotto, pasta – eller varför inte i ett krämigt potatismos?

Pecorino har ungefär samma användningsområden som parmesan, vilket innebär att den ger ett bra bett i ostsåsen, är jättegod att riva över i princip vad som helst och god att äta precis som den är. Servera gärna tillsammans med tryffel eller några droppar balsamvinäger och färska fikon.

Kopiera länk