arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Svecia – grynpipig, gräddig och syrlig

Svecia – grynpipig, gräddig och syrlig
Svecia är en svensk ost med anor från medeltiden då varje liten svensk by hade ett eget ysteri. Svecian har fått sitt namn av det latinska ordet Suecia som betyder Sverige och är den äldsta representanten för våra svenska osttraditioner.

Svecia är en halvhård ost som görs på pastöriserad komjölk. Texturen är krämig och len, med en tydligt syrlighet i smaken och relativt stark eftersmak. Vid lagring bildas små knastriga proteinkristaller, något som ofta är mycket uppskattat. Osten lagras mellan 3 månader och ett år, och smaken blir starkare i takt med att osten blir äldre.

Svecia – en grynpipig ost

Svecia är en grynpipig ost som är gräddig och syrlig i smaken. Den gör sig lika bra på frukostsmörgåsen som på ostbrickan och i matlagningen då den har bra smältegenskaper och ger fin färg.

Sveciaostens smak

Det klassiska sättet att äta osten är skivad på en smörgås, men tack vare sin skarpa och starka smak gör den sig väldigt bra i pajer eller pastasåser, eller på ostbrickan. Ät osten tillsammans med en ljus lager, rostade valnötter eller lite äpple för att ännu tydligare uppleva ostens smakegenskaper.

Svecia – Sveriges äldsta ost

Svecian är troligen Sveriges äldsta ost och 1997 blev Svecia den första svenska matvaran som fick skyddad geografisk beteckning enligt EU:s förordning om geografiskt skydd. Det betyder att den bara får tillverkas i Sverige av svensk mjölkråvara och att tillverkningen ska ske enligt traditionellt recept. Det är också den enda svenska osten vi har med skyddad geografisk beteckning.

Recept med Svecia

Mogna päron med svartpeppar, Svecia och honung

Här är det perfekt när päronen börjar bli väldigt mjuka och nästan skrumpna. Tillsammans med den nästan knäckiga söta honungen och värmen i päronet är det en väldigt god osträtt där sältan och den mogna smaken från Svecian är lysande ihop.

Enkel ostpaj med Svecia och smördeg

Smakrik, fyllig ostpaj som garanterat går hem hos gästerna. Den bekväma kocken köper färdig smördeg, och förgräddar pajerna innan festen. Inför servering värms pajerna upp för att sedan toppas med tillbehör. Pajerna kan också serveras kalla.

Receptet räcker till sex minipajer, eller till en stor.

Klassisk Sveciapaj

En klassiker till alla högtider, bufféer och fester. Svecians trivsamma sälta och strävhet blir perfekt till både nubbe, vin och öl, och till övriga rätter på buffébordet. Med andra ord en riktig bästis att luta sig mot.

Sveciacrème med potatischips och löjrom

Har du en liten ostkant kvar är det perfekt att förlänga den i detta format och använda som en crème eller dipp. Grymt god med lite citrustoner tillsammans med potatischips, löjrom och purjolök.

Sveciakräm med snabbpicklade grönsaker och smörstekt kavring

En symfoni av rena smaker! Pickla de grönsaker du tycker bäst om, men tänk på att rött pigment färgar av sig på andra grönsaker. Pickla därför rödbetor, rödlök och rädisor för sig.

sveciakräm_med_brynt_smör_picklade_grönsaker_stekt_kavring