arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle
Kittostar

Kittostar

Kittostarna känns igen på sin speciella doft och sitt orangefärgade skal. Det aromrika skalet bildas genom att ostarna tvättas och badas i saltvatten.

Framställningstekniken härstammar från klostren i Bourgogne, där det ursprungliga syftet var att ge osten ett skyddande skal och förhindra att den torkade. Kittostarna får sin typiska karaktär genom en speciell behandling under lagringstiden. Denna består i att man låter en särskild typ av jäst- och bakteriearter växa på ostens yta och bilda ett så kallat rödkitt. Rödkittbakterierna och saltvattenbehandlingen bidrar till att osten mognar snabbare. Kittostarna är tämligen salta, krämiga och mjuka och varierar från milda till mycket starka och beska för de allra mest hugade ost-entusiasterna. Epoisses, Livarot och Port Salut är kanske de mest kända kittostarna.

VÅRA KITTOSTAR

Kopiera länk