arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Höstens bästa ostar

Höstens bästa ostar
Hösten innebär något av en revival för ostar. Efter det vanligtvis ganska torra slutet på sommaren början regnet komma igen, vilket innebär att gräset blir tjockt och frodigt igen. Och detta är såklart perfekt bete för djuren vars mjölk sen blir ost.

Ostar är precis som all annan mat olika bra i olika säsonger. Inte alla ostar kan ätas året runt, vissa av dem kommer och går tillsammans med årstiderna. Till exempel så äter kossor i många delar av världen finfint gräs och blommor under våren, vilket såklart ger den goda och smakrika vårmjölken. I vissa länder finns boskap som kan hantera kalla vintrar väl, medan andra får övervintra inomhus. Och allt det här påverkar såklart mjölken, och i sin tur ostarna.

Okej, vi fattar. Men vilka ostar är som allra bäst under hösten då? Det ska vi försöka reda ut nu.

Lagrade ostar goda året runt

Ostar med lång affinage (lagring) är goda att äta året runt. Hösten är när de första halvmogna ostarna gjorda på vårmjölk kan börja ätas. Kika också lite extra på mogna cheddarostar som lagrats i över ett år, då flera av dessa faktiskt peakar under hösten. Bra att veta är också att långlagrade hårdostar oftast är laktosfria, vilket ju är goda nyheter för alla som är intoleranta. Så det är bara att äta på! Ostarna alltså, inte människorna.

Många djur klarar inte av att vara utomhus under kalla höstar och vintrar. De hålls istället inomhus och äter ensilage hellre än färskt bete, vilket påverkar smaken och texturen hos mjölken de producerar. Mjölken som produceras under den här perioden har ofta en högre fetthalt än sommarmjölk, vilket funkar strålande för somliga ostar. Ostar som Brillat Savarin och Camembert mår bra av lite extra fet mjölk, vilket påverkar deras redan krämiga konsistens, och även gör dem sötare.

Kittost med extra karaktär

En del kittostar får gärna lite extra karaktär under hösten. Munster, Epoisses och Chaumes är ett exempel på ostar som får en djupare karaktär under årets mörkare månader. Många blåmögelostar, däribland Roquefort, som tillverkas på våren smakar också som allra bäst på hösten, när de lagrats i 4 till 5 månader.

Bästa höstbrickan

ALLTSÅ. Om du ska bygga en ostbricka på hösten finns det ett antal ostar som funkar bättre än andra. Vi tycker att du ska överväga: Comté, cheddar, gruyère, Munster, Epoisses, Roquefort, Brillat Savarin och Crottin de Chavignol.

Till det funkar det fint att servera säsongens söta frukter och marmelader – särskilt äpple.

Lycka till!