arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Så fixar du hemmagjord sylt

Så fixar du hemmagjord sylt
Hemmagjord sylt smakar så mycket bättre än den vanliga sorten du köper i affären. För det mesta alltså, förutsatt att du vet vad du sysslar med. Dessutom smakar det ju alltid lite godare om det är något du gjort själv, visst?

Övermogen frukt passar nästan alltid bra i någon sorts sylt eller marmelad. Om du inte har tillräckligt mycket frukt kan du alltid frysa det du har tills du samlat på dig tillräckligt för att göra en hel omgång sylt. Du kan till exempel skala och kärna ur gamla skrynkliga äpplen och frysa dem, så att du alltid har äpplen till hands om du vill fixa ett snabbt äppelmos eller äppelsmör till din Havarti.

En stor fördel med att göra egen sylt är att du själv väljer hur du smaksätter och kryddar den. Päron och dragon funkar till exempel förvånansvärt bra ihop, precis som jordgubbar med mynta och vanilj, eller äpple och timjan. Testa också att göra en fänkålssylt - det låter rejält konstigt, men smakar ljuvligt med ost och skinka (eller kalkon). Sen har vi ju alla lakritssmaker: fänkål, stjärnanis eller rentav lakritsrot. De passar med nästan allting, precis som vanilj.

Här är ett recept där du använder överbliven rabarber och tranbär för att göra en syrlig och smakrik sylt, perfekt tillsammans med kex och en krämig Havarti. För att få ännu mer oomph i smaken har vi i lite citronzest, stjärnanis och vanilj. Det smakar lite som röd lakritsgodis, fast lite mildare.

Rabarb- och tranbärssylt med stjärnanis