arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Rätt ost till rosévinet

Rätt ost till rosévinet
Rött eller vitt? Vad sägs om varken eller? Testa ett gott rosé istället, som är både gott och uppfriskande och som kan erbjuda en unik smakupplevelse tillsammans med rätt ost. Rosévin ska vara torra och fräscha, med citrustoner som gifter sig med ett gäng olika sorters mat. Tack vara sin lätta natur är det ett populärt vin under våren och sommaren, alltså under de tre månader i Sverige där marken inte är täckt av snö.

Den rosaaktiga tonen i ett rosévin kommer från samma process som ger det röda vinet sin färg – från druvornas röd skal. Rosévin har kontakt med skalen kortare tid än röda viner, vilket förklarar den ljusare färgen. Personligen föredrar vi här på redaktionen de ljusare viner som finns på Systembolaget, som till exempel Domaine de Collavery, Côtes de Provence eller Minuty.

Brie

Rosévinets bär- och citrussmak och friska textur skär rätt igenom brieostens djupa krämighet och öppnar nya smakupplevelser med varje bit och varje sip. Det är en fin kontrast mellan vin och ost, en kombo som med fördel avnjuts tillsammans med färsk frukt, bröd eller rentav vaniljglass. Funkar också finfint helt utan tillbehör.

Roquefort

Roqueforten är en berömd fransk ost vars tydliga sälta och stora smak gör den till en naturlig smakkompis för ett sött, torrt och lätt rosévin.

Getost

Getost har ofta en syrlig, skarp smak som funkar bra med viner som har den lätta syrligheten som finns i rosé. Mjuka getostar funkar bäst, men experimentera gärna med lagrade varianter.

Fetaost:

Smakrik, salt fetaost är en trevlig kombo för rosévinets friska syra. Den rena smaken hos ett rosé hjälper dessutom till med att skölja rent munnen, vilket gör dig redo för nästa tugga ost. En flaska rosé och en fetaost är egentligen en lätt måltid på egen hand, men om du vill göra det lilla extra rekommenderar vi olivolja, färska örter och ett gott bröd. Den här feta- och oreganospreaden är perfekt. Som av en händelse.

Appenzeller och Gruyere:

Två schweiziska ostar med en tät och krämig textur och en intensiv smak av örter, kryddor och den alkohol som de gnuggas med under lagringen. Appenzellerns och Gruyerens lätt örtiga smak gifter sig utmärkt med rosé, särskilt om vinet har en viss kryddighet i sig själv.