arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Förvara och servera ost på rätt sätt

Förvara och servera ost på rätt sätt
För att dina nyinköpta ostar verkligen ska komma till sin rätt finns det några viktiga saker att komma ihåg.  

Olika ostar förvaras på olika sätt

När det gäller ost finns det ingen regel för alla ostar, man mäste först se vilken ost det handlar om. Hårda ostar, som parmesan eller pecorino ska packas i plastfolie (men inte för hårt). Mjuka ostar, som Camembert eller Brie förvaras bäst i en plastlåda, gärna med ventil.  Blåmögelostar, som Saint Agur, Gorgonzola eller Ädelostbör läggas i perforerad plastfolie, så att osten kan andas. Färskost behöver inte kunna andas och förvaras bäst i en lufttät behållare i kylskåpet.

Förvara ost i plastfolie

Hård-, kitt- och blåmögelostar bör exempelvis förvaras i plastfolie för att inte torka ut medan vitmögel-, färsk- och getostar inte alls trivs i tät plast. Använd hellre smör-, eller bakpapper som låter osten andas till dessa.

Förvara parmesan bäst

Linda in parmesanosten i folie eller i en papperspåse som du sedan förvarar i kylskåpet. Gärna i en separat låda så att den inte tar smak av något annat du har i kylskåpet.

Servera ost i rumstemperatur

För att smak, doft och konsistens ska kunna blomma ut bör osten vara tempererad när du serverar den. Hur länge beror förstås på sort och storlek. En vitmögelost på 250 g behöver en dryg timme i rumstemperatur medan en liten bit hårdost kommer till sin rätt redan efter en halvtimme.

Skär gärna upp ostarna i mindre bitar vid servering, det ser både aptitretande ut och blir mer rättvist för gästerna. Använd helst separata knivar till de olika ostsorterna så att smakerna inte blandas. Blåmögelostar är lättare att skära medan de fortfarande är kalla.

Ska man äta ostkanterna?

Och sist men absolut inte minst: nej, man måste inte äta kanterna. Att äta eller att inte äta skalet är en ständig etikettsfråga också i Frankrike. Och de lär ju vara ett folk med lite koll på det där med ost.