arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Vilken temperatur ska osten ha?

Vilken temperatur ska osten ha?
De flesta av oss äter ost hela tiden. Vi hyvlar det på mackan, vi smälter det i maten, vi smygäter det direkt ur kylen, vi har en bit under huvudkudden om vi blir sugna på ost mitt i natten och vi serverar ost på snyggt arrangerade ostbrickor. Men hur och när du ska servera och äta ost är en hel konst. Temperaturen till exempel. När är ost som godast?

Det korta svaret är helt enkelt “vid rumstemperatur”. Om den är för kall så dämpas smakerna i osten och om den är för varm riskerar konsistensen att bli sämre. Det betyder att du helst ska plocka fram osten ur kylen minst 15 minuter innan du ska servera den, om det är en varm dag, och ungefär en timme tidigare om det är lite svalare.

Ost består till väldigt stor del av fett, som både är en smakbärare och en smaksättare i sig. När fettet är kallt tappar det sin smak, sin arom och texturen förändras. Kall ost är smaklös och texturen känns fel. Om du till exempel serverar en brie direkt från kylen kan den vara smaklös och gummiaktig i sin konsistens, men om den serveras vid rumstemperatur är den mjuk, krämig och med goda smöriga och nötiga smaktoner. Och en kall hårdost kan bli smulig, smaklös och kännas torr i munnen om den är för kall.

Hur får jag osten att bli rätt temperatur då?

För att få perfekt temperatur på din ost är det helt enkelt så att du tar fram osten ur kylen tidigare. Inga konstigheter. Om du har en större bit ost än vad som ska serveras skär du loss biten du ska ha och ställer tillbaka resten i kylen. Om en hel stor ost ska serveras kan det faktiskt vara en tanke att dela den i bitar så att bitarna blir rumstempererade snabbare.

Ost gillar inte temperaturförändringar, så om du plockar en ost ut och in ur kylen många gånger riskerar den att bli dålig i förtid. Om du får ost över efter en middag eller ett kalas brukar man i regel kunna lämna den framme i rumstemperatur till dagen efter.