arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

En enkel guide till ostknivar

En enkel guide till ostknivar
Här är en liten guide till vilka ostknivar du ska välja för att göra livet lättare för dig själv. Visst, du kan ju använda en vanlig kniv, men erkänn att tanken på att ha rätt verktyg för jobbet är rätt tilltalande?

1. Ostknivar för mjuka ostar

Mjuka ostar som brie eller camembert har en mjuk insida som lätt fastnar på kniven. För att få renare snitt och undvika kladd kan du använda en tunn kniv med rakt blad eller en ostkniv med hål i. Om du inte har en kniv med hål kan du helt enkelt doppa en vass kökskniv i hett vatten och torka av, så går det nästan lika bra.

2. Hyvla osten

Osthyvlar är bra till halvhårda och hårda ostar. Men det visste du ju redan.

3. Ostknivar för hård och fast ost

Stora ostknivar, eller ostspadar är bra för riktigt hård och fast ost. Både för prydliga skivor och lite rejälare bitar.

4. Ostgafflar

Ostgaffeln används till att hålla en bit ost på plats när du ska gå loss på den med en kniv. Gaffeln är också perfekt för att bryta hårda ostar i mindre bitar.

5. Servera ost

När du serverar ost är det viktigt att komma ihåg en kniv för varje ost. Blandar man knivar så blandas även smakerna, vilket inte alltid är det bästa.