arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Castello Marquis – mjuk, krämig, aromatisk

Castello Marquis – mjuk, krämig, aromatisk
Castello Marquis har en animalisk doft med inslag av varm mjölk och rotfrukter. Den har en vitmögelpudrad orange torr yta, svagt gul snittyta med tydliga strängar av vitt mögel.

Castello grundades 1893 av ostmästaren Rasmus Tholstrup i Danmark. Genom åren har de gått från att tillverka vitmögelostar till blåmögelostar och kittostar – som den fantastiskt goda Castello Marquis.

En kittost är en typ av ost som under lagringen fått en speciell våtbehandling (ofta tvättats med saltvatten eller sprit) och bildat ett ”kitt” på ostens yta. Detta ger osten en speciell smak, och en väldigt potent doft.

Castello Marquis är en kittost med en mjuk och krämig konsistens, fyllig och aromatisk smak med inslag av svamp, smör och sälta, och en något syrlig eftersmak med ton av beska.

Att äta till

Tack vare sina smöriga och salta smaktoner passar Castello Marquis bra tillsammans med rågkex, mogna päron och nötter eller som topping på en matig sallad. Servera med ett druvigt och blommigt vitt vin eller öl, som dämpar sältan något och lyfter ostens andra smaker.

Recept med Castello Marquis:

Pizza Bianca med Castello Marquis

Örtgratinerad ost med grillade äpplen

Castello Croque Madame