arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Friterade cheddar sticks med vitlökssås

Trevliga snacks som är perfekta som tilltugg, tapas eller som en ostig förrätt.
Friterade cheddar sticks med vitlökssås
8 st

Ingredienser

  • Vitlökssås

  • Arla Köket® Crème Fraiche 1 dl
  • Vitlökspulver 0,5 tsk
  • Vitpeppar 1 krm
  • Vitvinsvinäger 1 tsk
  • Honung 1 tsk
  • Salt
  • Cheddar sticks

  • Rökt Wästgöta Kloster® Cheddar 140 g
  • Vetemjöl 1 dl
  • Ägg 1 st
  • Ströbröd 1 dl
  • Olja Att Fritera I

Gör så här:

  1. Vitlökssås: Blanda ingredienserna till såsen i en skål. Ställ undan.
  2. Skär osten i fingertjocka stavar.
  3. Ta fram tre djupa tallrikar. Mät upp vetemjölet i den ena, vispa upp ägget i den andra och mät upp ströbrödet i den tredje.
  4. Vänd först runt osten i vetemjöl, sedan i ägg. Låt rinna av, och vänd slutligen runt i ströbröd. Var noggrann med att paneringen täcker hela osten, eftersom paneringen agerar skydd mot den heta oljan. Har du inte lyckats är det bara att doppa i ägget igen, sedan i ströbröd.
  5. Hetta upp oljan. Oljan ska vara ganska het – cirka 180 grader. Om du inte har en termometer kan du doppa i en bit bröd i oljan: Om det börjar bubbla fint runt brödbiten och brödet blir gyllene efter ungefär 40 sekunder så är oljan lagom varm.
  6. Sänk ner de panerade bitarna försiktigt med hålslev. Fritera 4-5 st i taget.
  7. Paneringen får snabbt färg, och när den är gyllene fiskar du upp stavarna med hålsleven och lägger i en form täckt med hushållspapper för att suga upp överflödig olja.
  8. Servera med vitlökssåsen.