arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Kvibille – Halländsk ostpassion

Kvibille – Halländsk ostpassion
I Kvibille, ett par mil från den saltstänkta kusten, där åker möter skog, har vi tillverkat ost i decennier. Allt från hushållsost till Stilton har skeppats från mejeriets lastkaj. Idag är det ädelost och cheddar som sätter Kvibille på ostkartan.

Kvibille mejeri grundades 1916 och är ett av Sveriges äldsta ysterier. Vi är ensamma i Sverige om att tillverka ädelost och cheddar, något vi gjort nästan sen vi grundades. Sedan dess används samma hantverksmässiga tillverkningsmetod och recept. Alla våra ostar bjuder på smakupplevelser utöver det vanliga.

Både cheddar och ädelost har sitt ursprung i andra länder, England och Frankrike, men det är här i Kvibille vi har tillverkat, smakat och testat oss fram till våra omtyckta svenska varianter. Båda ostarna har idag en naturlig plats i våra hem. De är lika självklara på den lyxiga ostbrickan som smakförhöjare i matlagningen. Eller varför inte bara tillsammans med ett glas rött framför brasan?

I Kvibille mejeri görs många arbetsmoment fortfarande för hand. Bland annat synas varje ost extra noga – cirka 1,3 miljoner ostar per år – för att säkra högsta kvalitet. Beviset är ett flertal internationella priser genom åren.

Prisade ostar

År 1994 lanserades Kvibille Gräddädel i Storbritannien under namnet Swedish Blue och gjorde stor succé. Till exempel vann man första pris vid en ostmässa i landet. Den brittiska lanseringen gjorde att de redan hårda hygienkraven som rådde i Kvibille mejeri skärptes ännu mer, beroende på att de brittiska butikskedjorna ställde specifika villkor för att köpa in osten.

Samma år som ädelosten började säljas i Storbritannien röstade Sverige för inträde i EU, vilket bland annat innebar att Kvibille mejeris ägare Arla Ost gjorde en storsatsning på den europeiska marknaden. Osttillverkningen skulle byggas ut och EU-anpassas.

Inte bara i Storbritannien vann Kvibille priser utan man blev i Wisconsin i USA prisbelönad för sin gräddädel i ost-VM i början av 90-talet. I Sverige har Kvibilles cheddarost även vunnit ost-SM vid ostmässan i Skara.

Smaken av tid

Tid och passion är två ingredienser som alltid finns i våra ostar. Vi tror nämligen att allt som får ta sin tid blir bättre. Inte minst smak. Våra passionerade ostmästare ser till att alla ostar som lämnar mejeriet håller högsta kvalitet och smakar precis så gott som våra ostar alltid har gjort.

Och vi fortsätter att utveckla våra ostar med nya sorter och smaker. En av våra nyheter på senare år kallar vi krämig cheddar. Det är en cheddar utan vare sig vax eller väv, vilket ger en krämig ost med fyllig smak. Sedan 1928 har vi delat vår ostpassion och vi har som mål att göra det i framtiden också.

Välkommen till Kvibille – cheddarosten och ädelostens svenska hemvist!