arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Att smälta ost

Att smälta ost
Grilled cheese med cheddar, fondue med emmentaler, pizza med taleggio. Vissa ostar passar bättre till rätter med smält ost än andra – hur kommer det sig egentligen?

Vi börjar med grunderna. Vad är ost gjort av? Det är en blandning av mjölk, löpe (en sorts enzym), kulturer och salt. Ost innehåller också ett protein som kallas kasein, som påverkar ostens struktur – beroende på mängden fett och vätska i osten kan strukturen variera stort. Ostar med mycket fett och vätska, som cheddar, brie, taleggio och Gouda, smälter mycket lättare än torra ostar, som till exempel Pecorino.

Här har vi valt ut några ostar som fungerar alldeles extra bra i rätter med smält ost:

Cheddar: En klassisk ost att smälta på en burgare eller i en grilled cheese. Cheddar är en salt hårdost som, beroende på lagring, kan ha en varierande skärpa. Den har en fin balans mellan söt och nötig och är precis lika god som den är, som smält i maten. Ett överraskande gott användningsområde av cheddarn är i en klassisk amerikansk äppelpaj.

Appenzeller: Appenzeller är en slät, fast och ganska robust ost från Scweiziska alperna. Den har en förvånansvärt djup smak och en påtaglig sälta som håller i sig även efter att osten smält. Perfekt till fondue, på en grilled cheese sandwich eller på en pizza.

Brie du Grand Père: Om det är viktigare med en göttig krämighet än med en redigt stark smak är det här osten för dig. En opastöriserad brie med en lätt sälta och toner av champinjon och skog. Passar såklart perfekt i rätter med svamp, men också smält i desserter eller rätter med mycket frukt och bär.

**Taleggio: **Taleggio är en salttvättad italiensk ost gjord på komjölk. Den har en mild, lätt syrlig smak med gräs- och svamptoner och ett krämigt vitt till ljusgult innanmäte. Tack vare sina fina smältegenskaper är den väldigt god i risotto, på pizza, i pasta eller riven över polenta.

taleggiopizza2_lowres