arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Gruyère – anrik ost från Schweiz

Gruyère – anrik ost från Schweiz
Osten Gruyère, eller Le Gruyère som den gärna kallas, har anor från 1115 e.Kr. och började tillverkas i de schweiziska bergen omkring den lilla staden Gruyères. Än idag tillverkas osten enligt traditionellt nedärvda recept i ysterier i byarna i den fransktalande delen av Schweiz.

I sökandet efter nya spännande smaker besöker vi ofta våra producenter. På en av våra smakresor åkte vi till Schweiz, och självklart vill vi dela med oss av godbitar från resan. För när livet kretsar kring ost, öppnas en vacker värld av traditionellt hantverk och stor stolthet. I Schweiz landade vi självfallet i Gruyèresregionens vackra landskap för att besöka mejerier och skickliga ostmästare. Vi utforskade grottor, där lagringen av Gruyère sker under väldigt kontrollerade former, och vi lyssnade på detaljerade berättelser om hur alla alpblommor och örter har en avgörande betydelse för Gruyères unika smak.

Gruyère är en hårdost som med sin relativt kraftiga smak och söta, lätt salta toner påminner en hel del om Emmentaler. Den är krämig och nötig när den är ung, och blir gradvis mer jordig och komplex i takt med att den åldras. Osthjulen mognar på granplankor och vänds regelbundet och tvättas med saltvatten.

Vissa hjul är som bäst vid 6 månader och andra vid 16 månader, och smaken varierar kraftigt beroende på mognadsgrad. Det är ett riktigt hantverk att försäkra sig om att varje Gruyère är som allra bäst då den når konsumenten. Osten har en tät eller finpipig textur.

Gruyère – en ursprungsskyddad ost

Gruyère är ursprungsskyddad enligt Appellation d’Origine Protégée (AOP). Gruyère AOP produceras av opastöriserad mjölk från kor från Gruyèresregionen som utfodras med gräs på sommaren och hö på vintern. Den obehandlade mjölken ska vara högst 18 timmar gammal och används enligt tradition för att bevara alla egenskaper och smaker som ger osten dess säregna smak. Varje ost måste lagras i minst 5 månader för att kunna kallas "Le Gruyère AOP” innan de går till försäljning och vissa ostar kan lagras upp till 18 månader.

Enligt många så har svensk Grevé® fått sitt namn efter Gruyèren, även om Grevé® både till utseende och smak inte alls påminner om Gruyère. Den svenska ost vars arom mest påminner om Gruyère är antagligen Västerbottensost eller Svecia. Sett till karaktär och textur är osten Wrångebäck nog den ost som träffar närmast, framförallt påminner den om en riktigt vällagrad Gruyère.

Vin till gruyère

Med sin nötiga och jordiga smak passar Gruyére utmärkt till fruktiga vita viner som Riesling eller Sauvignon Blanc. Ostens nötighet lyfter vinernas örtighet och får båda att smaka desto mer. Om du hellre dricker öl till din ost rekommenderar vi IPA eller ale med fruktiga och söta toner.

Recept med Gruyère

Gruyère anses av många som en av de allra bästa ostarna att ha i bakning, tack vare sin tydliga men inte överväldigande smak. I quiche tillför den en god smak och en trevlig sälta utan att ta över, och med sina smältegenskaper är det också en populär ost att använda i fondue.

Den används också traditionellt i fransk löksoppa, såväl som på croque-monsieur eller croque-madame. Riven gruyére är en bra smakkompis till både sallad och pasta.

Gruyère med flädersirap och nötströssel är ett utmärkt exempel på hur blommiga och nötiga smaker gifter sig fint med gruyère.

Du hittar våra gruyère-ostar längre ned!