arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle
Gouda – söt, nötig, holländsk

Gouda – söt, nötig, holländsk

Gouda är en holländsk, halvhård gulost gjord på komjölk, getmjölk eller fårmjölk. Den är döpt efter staden Gouda i Holland, inte för att den nödvändigtvis tillverkas där utan för att det var uteslutande där den ursprungligen såldes.

Gouda är en holländsk, halvhård gulost gjord på komjölk, getmjölk eller fårmjölk. Den är döpt efter staden Gouda i Holland, inte för att den nödvändigtvis tillverkas där utan för att det var uteslutande där den ursprungligen såldes. Första gången Gouda nämns i böckerna är år 1184, vilket gör den till en av världens äldsta ostar. Det är även en av världens populäraste ostar, och produceras till större delen i dag på större industrier. Det finns dock runt 300 holländska bönder som fortfarande producerar ”Boerenkaas” (Bondens ost) på traditionellt vis. Gouda har en söt, något nötig smak med kraftig arom. En yngre gouda passar bra med öl, medan en äldre gouda gör sig bäst med ett vin med stor kropp, som en fyllig Merlot eller en Shiraz. 

Kopiera länk

Varukorg

Totalt
Gå till utcheckning Gå till produkter Fortsätt handla