arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Gouda – söt, nötig, holländsk

Gouda – söt, nötig, holländsk
Gouda är en holländsk, halvhård gulost gjord på komjölk, getmjölk eller fårmjölk. Den är döpt efter staden Gouda i Holland, inte för att den nödvändigtvis tillverkas där utan för att det var uteslutande där den ursprungligen såldes.

Goudaostens smak

Gouda är en holländsk, halvhård gulost gjord på komjölk, getmjölk eller fårmjölk. Den är döpt efter staden Gouda i Holland, inte för att den nödvändigtvis tillverkas där utan för att det var uteslutande där den ursprungligen såldes. Gouda har en söt, något nötig smak med kraftig arom.

Goudaost i historien

Första gången Gouda nämns i böckerna är år 1184, vilket gör den till en av världens äldsta ostar. Det är även en av världens populäraste ostar, och produceras till större delen i dag på större industrier. Det finns dock runt 300 holländska bönder som fortfarande producerar ”Boerenkaas” (Bondens ost) på traditionellt vis.

Lagrad gouda

Det finns flera olika sorters lagrad gouda du kan njuta av. Några av de vanligaste är osten Old Dutch Master eller Prima Donna. Båda dessa lagrade goudaostar kännetecknas av en krämig och len smakupplevelse med tydliga inslag av smörkola och grädde.

Vin till gouda

En yngre gouda passar bra med öl, medan en äldre gouda gör sig bäst med ett vin med stor kropp, som en fyllig Merlot eller en Shiraz.