arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Cheddar – en av världens mest populära ostar

Cheddar – en av världens mest populära ostar
Cheddar är en engelsk ost som är ljust gul i färgen och svårt skarp i smaken. Osten är uppkallad efter den engelska byn Cheddar i Somerset, där den ursprungligen tillverkades och lagrades i grottor.

Cheddarost – världsberömd ost

Cheddar är en av världens mest populära ostar och tillverkas idag över hela världen, bland annat i Kanada, USA, Nya Zeeland och Sverige. Den svenska cheddarn tillverkas bland annat av Kvibille mejeri sedan 1920-talet. Kvibilles Cheddar, med sin karaktäristiska smak, skapades av mejeristen Alfred Wendler tillsammans med professor Rosengren vid Alnarps lantbruksinstitut. För att få rätt sorts väv runt cheddarosten när den togs fram använde Wendler i ett experiment sina egna skjortärmar som väv. Det gjorde att osten ett tag kallades för Alfreds skjortost. Idag används ett speciellt bomullstyg som görs i Storbritannien.

Svensk cheddar till jul

Den svenska cheddarosten har blivit något av en klassiker på det svenska julbordet och ska helst gröpas ur med sked och avnjutas i stora bitar, men den fungerar precis lika bra på vilken ostbricka som helst, oavsett årstid.

Amerikansk cheddar

Äkta cheddar är tillverkad av komjölk. Osten är hård och skorpan är täckt av bomullsväv. En typisk cheddar lagras mellan 9 och 18 månader och är en fet och smakrik hårdost med rejäl sälta och lång eftersmak. Enligt många smakar den som mest och bäst efter två år.

Ju längre en cheddar lagras desto skarpare blir smaken. Osten blir också smuligare och torrare i takt med att den åldras. Både skarp och mild cheddar görs av samma ingredienser, men inte alltid på samma plats. Platsen där cheddarn tillverkas och där kossorna betar spelar faktiskt en stor roll i ostens smak och syrlighet.

Vissa ostar kan smaka sött, medan andra har en behaglig bitterhet – vanligtvis de mer vällagrade och skarpare ostarna.

Engelsk cheddar

Det sägs att cheddarn först utvecklades av byborna i den engelska byn Cheddar i Somerset. Med sina frodiga betesmarker så ansågs Somerset vara den brittiska mejerikulturens högsäte. I brist på bra sätt att kyla och transportera ost så kom ostmakarna på att om de pressade ut vätskan ur ostmassan så höll osten mycket längre. Den här metoden förfinades i Cheddar-området, varpå cheddarosten föddes.

Enligt en populär berättelse så var det en piga i Cheddar som glömde en hink full med mjölk i grottorna som finns i närheten av byn. När hon sen skulle hämta hinken märkte hon att mjölken hade förvandlats till något helt annat, som dessutom smakade gott. För självklart smakade hon på en hink med mjölk som blivit gul och hård. Som man ju gör. Pigans mjölkrelaterade olycka fick invånarna i Cheddar att börja experimentera för att utveckla osten.

År 1170 köpte kung Henry II, som var en stor ostentusiast, 4644kg cheddar för strax över 10 pund. Jättemycket ost faktiskt. En annan kung som har kopplingar till cheddar är Charles I. När han satt på tronen var efterfrågan på cheddar så mycket större än utbudet att osten bara gick att äta vid hovet, och till och med då var du tvungen att beställa – och betala – i förväg.

Äventyraren och upptäckaren Robert Scott sägs ha tagit med sig hela 1600kg cheddar på sin ödesdigra expedition till Antarktis. Scott och alla hans medresenärer omkom på resan, trots all ost.

Under Andra Världskriget förbjöd den brittiska regeringen alla typer av ost, förutom en särskild sorts cheddar, som fick smeknamnet “Government Cheddar”. Förbudet, som infördes som en del av matransoneringen, lyftes först nio år efter krigets slut.

Vin och öl till cheddar

Precis som med de flesta ostar beror det på hur vällagrad osten är när du ska hitta bra smakkombinationer till den. En mild bit ost är såklart lättare att matcha än en skarp bit cheddar som lagrats i två år. Generellt är dock cheddar en skarp och smakrik ost som lever upp av de bäriga tonerna i ett fylligt rödvin, som en Diemersfontaine Coffee Pinotage (6315). Annars funkar ett fruktigt och ganska sött vin bra. Även en stark ale eller en stark, halvtorr cider är med sina fruktiga och djupa smaktoner bra smakkompisar till cheddar.

Att äta till cheddar

Cheddar mår bra tillsammans med söta frukter som äpple eller päron, vindruvor eller stenfrukter. Egentligen är vilken kombination av cheddar och äpple som helst ett vinnande koncept. Men om du har en något mer smakrik ost skulle vi rekommendera en äppelcider med kraftig smak, eller varför inte lite äppellikör?

Skär i kuber eller stavar och servera på ostbrickan tillsammans med nötter, aprikoser och sharonfrukt. Osten är även god att marinera med olja och örter och sedan serveras som tapas.

Recept med cheddar

Zucchinichips med cheddar

Blooming onion med ost- och chipotledipp

Chili cheese tops

Philly cheese burger

Klassisk mac'n'cheese

Zucchinichips