arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Ost- och ölprovning

Ost- och ölprovning
Ost passar ju som bekant alldeles utmärkt till bröd och kex, och i och med att öl i princip är flytande bröd så är ju smakkombinationen ost och öl en given succé. I det här paketet har vår ölexpert valt ut ett antal goda dessertostar och matchat dem med sina bästa öltips.

Pris: 449 kronor. Frakt tillkommer (39 kronor).

Vikt: ca 1 kg. Dryck ingår ej.

Beställ senast på söndag för leverans under tisdag-onsdag veckan därpå, i vecka med röd dag kan leveransen ske med någon dags förskjutning. Våra provningar är tänkta för fem personer. (OBS! Öl ingår inte i provningen.)

OSTARNA:

Färsk getost i aska

Färskost gjord på getmjölk och rullad i aska. En frisk och krämig ost med mild getsmak och en lätt syrlighet. Den ätbara askan som traditionellt gjorts av brända vinlöv eller vinstockar ger inte bara osten ett kontrastrikt utseende utan håller även den annars fuktiga ytan torr.

**Att dricka till: **

Oude Kriek Boon ostens och ölens syrlighet möts och lyfter ölens fruktighet ytterligare.

Chimay Blå De här två borde egentligen inte passa ihop, men när du kombinerar dem liksom krusar det sig i munnen. En kul upplevelse, och faktiskt rätt god!

Camembert de Normandie, opastöriserad

Härlig och krämig konsistens. Smaken är i början av mognaden ganska mild med en svag doft och arom av champinjon. I takt med att osten mognar utvecklar den en allt kraftigare doft och djupare smak, som för tankarna till skog.

**Att dricka till: **

Punk IPA Ölens beska och fruktighet skär igenom ostens sälta och lyfter smakerna.

Chimay Blå Smörigheten i osten förstärks och lyfts fram av ölens fruktiga smaktoner.

Epoisses de Bougogne, AOP

Epoisses är en mycket läcker kittost med en lätt ammoniakdoft, och flera smaker och aromer som framkommer bland annat då osten tvättas med salvia och lokal Marc (Frankrikes motsvarighet till grappa). Osten är smörig, lätt syrlig, aromatisk och pikant, med en mjuk konsistens som smälter i munnen. 

**Att dricka till: **

Oude Kriek Boon Ölens syrlighet dämpar ostens skärpa något och lyfter fram de andra smakerna tydligare.

Punk IPA Helt enkelt en god smakkombination. Ölens beska gifter sig fint med ostens stalliga karaktär.

Chimay Blå Ölens styrka och sötma gifter sig med ostens stallighet och ger en häftig smakkombination.

Russian Imperial Stout Den djupa smaken från ölen förstärker ostens kittkaraktär, och dämpar ammoniak-tonerna.

Hallands Hav

Hallands Hav är en långlagrad ädelost, vilket ger den en rund och saftig smak och en härligt krämig konsistens. Servera den gärna med sötare tillbehör som exempelvis fikon, aprikoser eller dadlar. Osten passar även utmärkt ihop med rostade valnötter och päronmarmelad. 

**Att dricka till: **

Punk IPA Ölens fruktighet förstärker ostens egen sötma.

Chimay Blå Ostens sötma dämpar beskan hos ölen och lyfter fram knäcktonerna.

Russian Imperial Stout Den söta ölen dämpar ostens sälta och lyfter fram övriga smaker.

Old Dutch Master

Old Dutch Master är en lagrad Gouda gjord på mjölk från Frisiska kossor. Osten har en djupgul färg med en vaxliknande yta med få hål och knastriga kristaller. Den har en djup och mycket kraftig smak med nötiga inslag, och tydliga toner av smörkola.

**Att dricka till: **

Chimay Blå Ostens smak av smörkola förstärks av ölens sötma och knäckighet.

Russian Imperial Stout Ölens djupa karaktär ligger som en bra bakgrund till ostens inslag av smörkola. God kombo, helt enkelt!

--

DRYCKERNA:

Oude Kriek Boon

Nyanserad, mycket syrlig, fruktig smak med tydlig karaktär av mörka körsbär, inslag av hallon och mandel. Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller som sällskapsdryck. 

Brewdog Punk IPA

Humlearomatisk smak med tydlig beska, inslag av aprikos, apelsinmarmelad, ljust bröd, tallbarr och grapefrukt. Serveras vid 10-12°C som sällskapsdryck, eller till smakrika rätter av lamm- eller nötkött. 

Chimay Blå

Nyanserad smak med sötma inslag av torkad frukt, kavring, muscovadosocker, pomerans och kakao. Jästfällning. Serveras vid cirka 14°C som sällskapsdryck eller till rätter av mörkt kött, eller till halvhårda, milda ostar. 

Poppels Russian Imperial Stout

Maltig smak med sötma, inslag av pumpernickel, lakrits, russin, kaffe och mörk choklad. Serveras vid 12-14°C till rätter med mörkt kött. 

Varukorg

Totalt
Gå till utcheckning Gå till produkter Fortsätt handla