arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Pumpa och getost - bästa kombinationen till Halloween

Pumpa och getost - bästa kombinationen till Halloween
Få grönsaker signalerar höst så tydligt som pumpa. Det är inte en grönsak som brukar synas så stora delar av året och färgen får mig att tänka på höstlöv. Rostad pumpa har blivit den perfekta helgmaten i oktober - vacker och fortfarande ovanlig. När pumpa börjar dyka upp i butiken och på bondens marknad så tänker jag alltid på de första när min familj flyttade till USA. Jag var 14 och kan inte minnas att jag hade sett pumpor tidigare. Här dekorerade de varje förstubro. Från små dekorationspumpor till de stora som barnhuvuden och även en och annan i badbollsstorlek. Inför Halloween var de överallt! Det tog ett tag innan jag förstod att man kunde äta dem också - inte bara skära ut spöklika ansikten i skalet och ställa värmeljus i mitten.

När pumpa börjar dyka upp i butiken och på bondens marknad så tänker jag alltid på de första när min familj flyttade till USA. Jag var 14 och kan inte minnas att jag hade sett pumpor tidigare. Här dekorerade de varje förstubro. Från små dekorationspumpor till de stora som barnhuvuden och även en och annan i badbollsstorlek. Inför Halloween var de överallt! Det tog ett tag innan jag förstod att man kunde äta dem också - inte bara skära ut spöklika ansikten i skalet och ställa värmeljus i mitten.

Det var ett salladsrecept med ugnsgratinerad pumpa, hårdost på getmjölk och pumpakärnor som fick mig intresserad i pumpa som mat. Det visar sig att söt, fyllig pumpa passar utmärkt med alla möjliga ostar på syrlig getmjölk. Lek gärna med kombinationer - varför inte riva rejält med pumpa i en omelett med chévre? Eller skär “månskärvor”, salta och peppra och riv hårdost på get över, baka i ugnen tills pumpan är mjuk, ringla en god olja (nöt eller oliv) och strö några kvistar färsk timjan över. En utmärkt förrätt på Halloween! Eller testa min färgglada sallad nedan som förrätt eller tillbehör till fisk eller kyckling.

PUMPASALLAD MED CHEVRETTE:

Pumpa1

Skala och kärna ur en matpumpa eller en butternut squash (lite lenare i smaken). Skär i tärningar och baka i ugnen i 275 grader med lite salt och olja tills den är mjuk och har fått färg.

Lägg upp sallad på tallrikar, gärna maché eller en blandsallad. Fördela pumpan över det gröna.

Hyvla över rikligt med hårdost på getmjölk - chevrette brukar vara gott och relativt lätt att hitta i butik. Den milda varianten passar nästan bättre än den lagrade varianten.

Strössla pumpakärnor och klipp krasse över salladen. Avsluta med en god olja, gärna på hasselnöt, pistage eller varför inte just pumpa. Servera!

Passande vin är till exempel ett vitt vin på druvan Chenin Blanc från Sydafrika. Speciellt gillar jag de små producenter som gör coola toppviner- bland annat Mullineux som jag skrev om tidigare (Mullineux Blanc, 179 kr) - de gör även en amerikansk Chenin Blanc under namnet Fog Monster men då måste du åka till Kalifornien för att shoppa). Andra riktigt bra Chenin Blanc är bland annat Alheit “Cartology” eller deras absoluta toppvin Radio Lazarus, 379 kr och i budgetklassen funkar Reyneke Vinehugger Chenin för 209 kr. Alla i beställningssortimentet.

Pumpa2