arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

På Sandhäxan finns en av världens bästa mackor

På Sandhäxan finns en av världens bästa mackor
När vännerna Erik ”Jerka” Johansson, Mattias Svensson och Fredrik Sundberg förverkligade sin dröm och startade en egen restaurang var valet av meny självklart – mackor. Och bara ett halvår efter att “Sandhäxan” öppnade har deras Grilled Cheese med Kvibille Cheddar prisats som en av världens bästa smörgåsar. “Ingen av oss har någon direkt erfarenhet av restaurangbranschen, men vi har alltid varit jävligt bra på mackor,” förklarar Mattias.

När man kliver in på Sandhäxan i Stockholm möts man av en liten, urban och väldigt mysig lokal som skulle passa bra in i vilken film från New York som helst. “Blocket-inredning”, kallar Mattias det, och pekar ut de olika secondhand-möblerna som de hittat på nätet. Han ställer ner den omtalade mackan på bordet, tappar upp en öl och sätter sig ner.

Dagens huvudperson – Sandhäxans omskrivna Grilled Cheese sandwich som nyligen utsågs till en av världens bästa mackor av Big Travel – är en rejält tilltagen macka som dryper av smält cheddar och är täckt av ett berg av chips och riven parmesan.

Varför mackor?

– Vi älskar att laga mat, men är ju inga professionella kockar. Men mackor var något vi kände att vi kunde leverera riktigt bra på, säger Erik.

De tre vännerna upplevde också att det fanns en brist på riktigt schyssta mackor i Stockholm, och tar upp New Yorks och New Orleans matkultur som stora förebilder. På Sandhäxans meny hittar man allt från den klassiska New York-mackan Pastrami on Rye, till kaloribomben Grilled Cheese och den kinesiska Ruo Jia Mo med långbakat fläsk, chipotlemajonnäs och koriander.

– Stockholm har gjort en resa när det gäller hamburgare, finpizza och snabbmat de senaste åren, säger Erik. Vi tror starkt på mackor som nästa stora mat-trend i Sverige. Det är något särskilt med smörgåsar, jag tror att det har att göra med barndomsminnen för många. Mackan har liksom alltid funnits där.

En av världens bästa mackor

Den första mackan de bestämde att de ville ha på sin meny var en klassisk Grilled Cheese. När de skulle designa sin egen version ville Mattias, Erik och Fredrik ha klassisk Grilled Cheese med extra allt. De ville använda en ost som uppfyllde samma krav på hantverk och genuinitet som de själva hade, och testade en massa olika ostar.

– Vi fastnade till slut för Kvibilles cheddar, berättar Mattias. Självklart var smaken det viktigaste, men vi upplevde också den där rustika hantverkskänslan som vi var ute efter. Tillsammans med vår hemgjorda ketchup och särskilda (och hemliga) steksmet är det en upplevelse som vi är otroligt stolta över.

Så gör du Sandhäxans grilled cheese no. 32

Självklart vill Sandhäxan dela med sig av sin kulinariska magi! Här hittar du receptet på deras fantastiska grilled cheese:

Sandhäxans grilled cheese extra allt