arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Ostprovning till bubbel

Ostprovning till bubbel
Okej, de flesta är fast redan när de läser rubriken. Orden ost och bubbel i samma mening är ju nån slags kulinarisk abrakadabra. Men hur matchar man bäst ost med mousserande vin som champagne, cava eller prosecco? Det har vi tagit reda på åt dig, och satt ihop en lyxig ostprovning till bubbel.

Pris: 529 kronor. Frakt tillkommer (49 kronor).

Vikt: ca 850 g. Dryck ingår ej.

Beställ senast på söndag för leverans under tisdag-onsdag veckan därpå, i vecka med röd dag kan leveransen ske med någon dags förskjutning. Våra provningar är tänkta för fem till sex personer. (OBS! Bubbel ingår inte i provningen.)

Men först och främst måste vi en gång för alla klargöra en sak: bubbel är inte bara för nyårsafton. Champagne, cava och prosecco är en mer eller mindre magisk brygd som kan liva upp vilken kväll som helst. Och när man lyckas kombinera brygden med ost går man från magisk till gudomlig.

Den klassiska ostkombinationen till bubbel, oavsett om det är franskt, spanskt eller italienskt bubbel, är så kallade triple cream-ostar. Alltså vitmögelostar av brie-typ med lite extra grädde, till exempel Brillat Savarin. Tanken är att den gräddiga och salta osten lyfts och förstärks av bubblorna, och att fettet i sin tur agerar smakbärare för drycken.

Men det finns såklart mängder av andra ostar som fungerar minst lika bra som en Brillat Savarin. Här är ostarna vi valt ut i vår ostprovning till bubbel:

Langres:

Langres är en fransk kittost gjord på pastöriserad komjölk. Langres vänds inte under lagringen, vilket gör att det orangea och skrynkliga skalet får en insjunken topp eller grop som ibland kallas "fontän" eller "källa". I Frankrike är det populärt att hälla vin eller champagne i gropen för att ge ytterligare smak.

Passar till: Veuve Clicquot, Richard Juhlin

Castello Extra Creamy Brie:

Aromatiskt och friskt syrligt doftande vitmögelost med tydligt inslag av honung och sommaräng. Smaken är fyllig med tydlig syrlighet och toner av smör, grädde och aningen beska. Eftersmaken är lång, mild och balanserad.

Passar till: Veuve Clicquot, Nosecco

Färsk getost i aska:

Med sin lite jordiga och friska smak är den här goda getosten ett spännande inslag på ostbrickan. Osten är krämiga och syrlig, som ju är typiskt för unga getostar, och passar perfekt till lite torrt och friskt mousserande vin. Ät den som den är, eller servera den på bröd eller i en sallad.

Passar till: Veuve Clicquot, Nosecco

Kvibille Ädel Mild:

I Kvibille Mild Ädel har vi använt mögelkulturen vit Penicillium roqueforti istället för den vanliga blå mögelkulturen som används till Kvibilles övriga ädelostar. Det ger den dess vita färg, en krämig konsistens och en mildare, men fortfarande tydlig ädelostsmak. Perfekt för dig som vill testa en blåmögelost till bubbel utan att osten ska ta över för mycket.

Passar till: Richard Juhlin, Julià & Navinès

Kaltbach Creamy & Tasty:

Krämig alpost med en syrlig mogen doft, gjord på pastöriserad komjölk. Smöriga och fruktiga undertoner och en enastående krämighet. Passar utmärkt på ostbrickan, i en sallad eller till en kopp grönt te. Och till bubbel såklart.

Passar till: Veuve Clicquot, Julià & Navinès

Gran Reserva Präst:

Långlagrad svensk klassiker gjord på pastöriserad komjölk. Smaken är stark och fyllig. Liten beska men också smörkola och hasselnöt som samsas med de knastrande kristallerna. Väldigt stark och smakrik, men med rätt sorts mousserande är det en fantastisk smakkombination.

Passar till: Richard Julhin, Julià & Navinès

Till ostprovningen får du också vår goda hallonmarmelad med paprika och chili, samt rödbetschips som funkar strålande till både bubbel och ost!

Mycket nöje!