arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Goda drycker till en lätt midsommarmeny

Goda drycker till en lätt midsommarmeny
Varför äter vi precis samma smörgåsbord till midsommar, med samma recept och rätter, som till alla andra högtider? Nåja, vi lägger till jordgubbar och färskpotatis. Jag älskar ett traditionellt svenskt smörgåsbord men ibland har man helt enkelt inte tid att laga till alla dessa små rätter eller äta upp resterna.

I år kör jag på devisen “kvalitet över kvantitet”. Hellre två, tre rätter med de bästa råvaror jag kan få tag på än ett helt stort bord av sillburkar som bara blir stående halva sommaren. Ett fräschare urval gör det dessutom lättare att dricka gott vin till maten. Till ett klassiskt smörgåsbord är nämligen vin svårt, de sötare rätterna matchas bättre med en pigg lager eller mjuk ale.

Här är mina utvalda favoriter som får bli årets midsommarlunch.

  1. Matjessilltårta - min absoluta midsommarfavorit med kesella (inte grädde!), gräddfil och kavring.

  2. En nyare variant av “Västerbottenpaj” - istället för västerbottenost tar jag ett basrecept men blandar mina ostar: Svecia, vällagrad pecorino och gruyere får dominera

  3. En riktig finsill - kanske en egen inläggning? Hittade tips på bland annat citron- och morotssill i krögaren Daniel Crespis nya bok “Hedonisten”. Några färskpotatisar på det.

  4. En hel varmrökt lax. Den får det blir rester av, det är ok, perfekt för nyttiga lunchsallader i veckan. Som sås blandar jag en burk créme fraiche med ett paket gräddfil, saltar och pepprar och hackar ned en kruka gräslök och några nävar blandade färska örter (timjan, basilika, dill, persilja etc).

Till dessa rätter (som inte är lika söta som många sillinläggningar och tillbehör man köper i butik) dricker jag en torr riesling, exempelvis krispiga Georg Breuer Riesling Sauvage 119 kr som produceras av den duktiga unga tjejen Theresa Breuer i Rheingau.

Efterrätten då?

Jordgubbsefterrätt på Mascarpone och Kvarg med fläder och citron.

En krämig men fräsch efterrätt görs lätt på mascarpone (blanda 50/50 med kvarg/kesella för att det ska bli liiiite nyttigare) sötat med koncentrerad flädersaft samt honung efter smak. Smaksätt med rivet citronskal. Varva med massor av färska svenska jordgubbar. Servera i fina coupeglas, toppa med några blad mynta. Lägg till en handfull minimaränger om du har barn eller barnasinne.

Till detta dricker jag en Brachetto d’Acqui från Braida i Italien. Låg alkoholhalt, lätt sprudlande, lite sött och jättegott till just jordgubbar.

Efteråt kommer jag ställa fram en svensk ostbricka och en flaska vin så man kan prata och njuta hela eftermiddagen. Om det är sol så blir det rosé, jag satsar nog på ett lite mörkare och mer smakrikt rosévin.

Trevlig midsommar önskar jag och gänget på Älskade Ost!