arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Frida tipsar: Bästa ostarna till julen och glöggminglet

Frida tipsar: Bästa ostarna till julen och glöggminglet
Julen närmar sig med stormsteg, och äntligen kan du passa på att skämma bort dig lite extra. Men för att man ska skämma bort sig på rätt sätt så pratade vi med Älskade Osts vin- och ostexpert Frida Ewertsson om vad hon tycker är de allra bästa jultipsen.

Enligt Frida finns det egentligen bara två ostar som är ett måste till jul – ädelost och cheddar. Blåmögelost och pepparkaka är ju en riktig klassiker, men varför inte ta det till nästa steg och imponera på gästerna vid glöggminglet, julmiddagen eller julfesten? Frida förklarar hur:

– Istället för den klassiska kombinationen ädelost och pepparkaka kanske man kan våga sig på att göra en cheesecake smaksatt med ädelost och med pepparkaksbotten istället för digestivekex, säger hon. Eller varför inte göra en ädelostkräm som du formar som bollar och sedan rullar i pepparkakssmulor eller hackade tranbär. Fantastiskt gott!

Men det är inte bara vid glöggminglet som blåmögelosten är en vinnare. Frida har ett gäng goda tips på hur du kan använda osten i matlagningen:

– Blåmögelost, som till exempel Castello Blue eller Kvibille Ädel, är ju också en ost som gör sig bra i flera olika maträtter. Nu i jultider är det ju gott med en varm och mättande sallad med till exempel stekt brysselkål, valnötter, tranbär och blåmögelost. Eller kanske en pizza med blåmögelost och grönkål. Gör den gärna i miniformat och servera som förrätt.

Vad tycker du om cheddarn då?

– Det finns så många varianter, smaksättningar och lagringar som passar alltifrån frukostmackan till ostbrickan. Personligen föredrar jag en god lagrad cheddar, som Falbygdens cheddar eller Kvibille cheddar 18 månader, på ett grovt fullkornsbröd eller smält på en varm macka som serveras med en kopp rykande het choklad ute i en vinterkall skog. Men cheddar är ju minst lika god att servera i tärningar i en god sallad med dadlar och äpplen eller marinerad och serverad på julbordet.

Vad dricker man till julostarna?

– Till blåmögelost är en söt glögg toppen, annars gillar jag ett lite fruktigare och sötare öl för att matcha sältan i osten, eller barley wine med karamelliga och fruktiga toner till blåmögelosten. Även julmust går an, men då gärna lagrad för att få en lite vuxnare och torrare smak. Jag vet att många föredrar vin till ost, och det är ju sällan fel. Välj gärna ett vitt druvigt och aromatiskt vin med viss sötma, tex ett pinot gris. Det passar generellt bra till de flesta ostar. Eller varför inte ett fruktigt chardonnay med fatkaraktär?

För den som inte vill ha alkohol passar äppelmust bra till de flesta salta och lagrade ostar. Äppelmust passar bra till de flesta salta och lagrade ostar. Men även alkoholfri öl, tex en aromatisk, ljus IPA till en cheddar och en ale av belgisk stil till hårdosten.

Bergsostar säsongens vinnare

Om du vill testa något annat än de typiska julostarna och äta ost i säsong tycker Frida att det kan vara en idé att prova på ”bergsostarna”. För på vintern är det nämligen hög tid att njuta av sommarens skörd. Kölden, mörkret och fuktigheten ödelägger betesmarkerna under vintersäsongen vilket gör att  kor, får och getter vanligtvis utfordras med hö, vilket ger mjölk med mindre aromer och smaker. Därför ska du under vintern generellt inte välja ostar med kortare affinageprocesser (mognadsprocess, reds. anm.). Dessa ostar uppnår inte optimal kvalitet denna tid.

– Den bästa smaken får man från det bästa betet, förklarar Frida. Därför avnjuts nu under vintern med fördel ostar med medellång affinageprocess som till exempel Roquefort eller ostar med lång affinageprocess, gjord på fjolårets sommarmjölk, som Comté och Gruyère.

Comté och Gruyère är gjorda på den bästa mjölken och har lagrats i ett halvt till ett och ett halvt år. Leta även efter andra ”bergostar” som Appenzeller och Raclette ute i butikshyllorna om du vill äta ost i säsong. Frida tycker att listan på osttips kan göras hur lång som helst, och att det roligaste du kan göra är att köpa många små ostbitar och bara njuta av att utforska ostarna.

– Men mitt allra bästa jultips är nog att bara njuta av ledigheten och umgås med nära och kära, avslutar hon.

Frida Ewertsson Ostbricka