arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

Ostprovning – annorlunda kombinationer

Ostprovning – annorlunda kombinationer
Traditionellt äter man ju ost med frukt, marmelad, kex och vin. Men i provningen ”Annorlunda Kombinationer” vill vi utforska just annorlunda smakkombinationer (nähä?), och huruvida de borde få finnas eller inte. Chips, sura flaskor, kolasås och Nutella – när man väl börjat finns det ingen hejd på vansinnet!

I den här provningen har vi valt ut ett antal av våra favoritostar och kommit på annorlunda kombinationer än de vi är vana vid. Annorlunda, men fortfarande supergoda!

Pris: 499 kr, frakt tillkommer.

Vikt: ca 1 kg

Våra ostprovningar räcker till 2-5 personer. I den här ostprovningen får du cirka ett kilo ost, plus en trevlig broschyr med information om ostarna och en guide för hur du genomför en lyckad ostprovning. Du får också med ett antal kort där du kan skriva omdöme om ostarna och jämföra med dina vänners betyg.

Här är ostarna som vi valt ut till ostprovningen:

Extra Creamy Brie

Aromatiskt och friskt syrligt doftande vitmögelost med tunnare skal än vanligt och tydliga inslag av honung och sommaräng. Smaken är fyllig med tydlig syrlighet och toner av smör och grädde.

Annorlunda kombination: Sura flaskor. Det söta och sura i flaskorna dämpas av ostens gräddighet, samtidigt som de skär igenom ostens fetma och lyfter smakerna.

Hallands Hav

Hallands Hav är en långlagrad blåmögelost hämtat sin inspiration och sitt namn från Hallands vackra natur. Den kraftfulla smaken och krämiga konsistensen gör den perfekt på ostbrickan.

Annorlunda kombination: Färsk, riven ingefära. Ingefärans skarpa och friska smak står i bra kontrast till ostens djupa sälta. Kombinationen är minst sagt annorlunda, men god!

Brillat Savarin

Brillat Savarin är en fransk vitmögelost med en mycket mild och gräddig smak. Osten har en vit och mjuk skorpa och smörig och härligt gräddigkonsistens.

Annorlunda kombination: Sourcream & Onion-chips har en härlig crunch och en trevlig löksmak, och faktiskt en viss sötma, som lirar bra med ostens krämiga gräddighet.

Kaltbach Creamy & Tasty

Kaltbach Creamy & Tasty är en krämig hårdost med en syrlig mogen doft. Smöriga som fruktiga undertoner och en enastående krämighet gör den här till en favorit på ostbrickan!

Annorlunda kombination: Nutellans nötiga chokladighet möter ostens sötsalta kolatoner på tungan och erbjuder en omfamnande och söt smakupplevelse.

Comté

Comté är en fransk ost tillverkad av opastöriserad komjölk. Det är en halvhård ost, smaken är stark och har en antydan av nöt och kola, men kan variera något under året.

Annorlunda kombination: Kolasåsens intensiva sötma dämpas något av ostens sälta, och såsens krämighet står i bra kontrast till ostens täta textur.

Taleggio

En mjuk italiensk kittost med tydlig beska och lång eftersmak och dofttoner av svamp och tryffel. Färsk smakar den ganska mild, men fullt mogen säger den ifrån tydligt och har ett komplext register av smaker.

Annorlunda kombination: Sötsyrliga äpplen bryter ostens djupa umami-toner och toner av brödjäst, vilket skapar en rustik och god smak.

Getost med honung

Klassisk getostrulle med frisk och lätt syrlig smak och tillsatt honiung. Honungssmaken ger en söt touch ihop med den fräscha ostsmaken, och den fina texturen smälter i munnen men håller fast och ger dig en full och typisk getostsmak.

Annorlunda kombination: Lakritsal har en skarp smak och bra crunch som funkar fint med ostens syrlighet och krämighet. Roligt och gott!