arrowcastello-fullIcons_1ecology-leaf-searchecology-leaf-searchAsset 2fallbygdenshero-iconkvibilleLink Iconlogo-with-cheese-blacklogo-with-cheese-whiteplay-buttonquoteecology-leaf-searchTriangle

De bästa champagnerna till nyår (med matchande ostbricka)

De bästa champagnerna till nyår (med matchande ostbricka)
Jag dricker champagne så fort tillfälle ges men på nyårsafton är en flaska bubblor (eller tre) ett måste. Börja med den finaste champagnen och poppa ett budgetbubbel vid midnatt när ingen är fokuserad på drycken i glaset ändå.

Tidlöst elegant: champagne från de kända husen.

  1. Louis Roederer Brut Premier - Roederer blev valt till årets vinhus av tidningen Allt om Vin. En elegant favorit med härligt gräddig smak och små gyllene bubblor. Kan aldrig slå fel till ostron och toast skagen.

  2. Bollinger Special Cuvée Brut - James Bonds favoritbubbel är en kraftig, generös champagne med mycket smak av röda äpplen, nougat och rostat bröd. Funkar utmärkt till mat, inklusive eleganta rätter på kalv, fisk eller kyckling!

  3. Henriot Brut Souverain - Henriot (i årgångsversion) är champagnen du hittar i Business Class på SAS. Deras bästa vinval om du frågar mig. Nötig, krämig med lång eftersmak. Helt ljuvlig till mer smakrika hårdostar.

Helt rätt i tiden: Odlarchampagner från små producenter som brukar sin egen mark.

  1. Pierre Peters Cuvée de Reserve - en av mina favoriter med superfin syra och finesse i de rena citrustonerna. Från Grand Cru-lägen. Läs om Rodolphe Peters favoritkombinationer med ost och champagne på Älskade Ost här.

Liiiite billigare men äkta vara av god kvalitet:

  1. Palmer & Co Brut Reserve - Det är sällan man får den här kvalitetsnivån i champagne för 249 kr. Palmer gör fina champagner med utmärkt balans. Bättre kvalitet än Moët men mer än hundralappen billigare.

Utmärkta alternativ till äkta champagne: bästa bubblorna.

  1. Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne - Har blivit en succé i Sverige men kommer från en väldigt liten producent, en av de första kvinnliga vinmakarna i norra Bourgogne, Clotilde. Ett måste på mina fester (har även blivit husbubbel hos många jag har rekommenderat det till) med djup doft av mogna vinteräpplen.

  2. Veuve Ambal Crémant De Bourgogne - ett ekologiskt bubbel som var riktigt bra (och även blev arbetsdryck när vi fotade ostbrickorna på bilderna). Lite nötigt, äppligt med fin syra och fina bubblor. Mycket kvalitet för pengarna!

  3. Ferrari Brut - Har ingenting med bilmärket att göra men blir fortfarande bästa bubblet för sällskapet med motorintresse. Snygg flaska med riktigt goda bubblor från norra Italien som absolut kan stå sig mot äkta champagne.

Alkoholfritt alternativ:

  1. Jus des Pommes Artisanal Petillant - De alkoholfria mousserande vinerna är för mig bara en påminnelse om vad jag missar - söta efterapningar av goda mousserande viner. Istället dricker jag bubblande äppelmust som är fräscht och gott och passar utmärkt till ostbrickan.

PS. På bilderna ser ni även min favoritchampagne i år, den ljuvligt mineraliska V.P. från trendiga odlarproducenten Egly-Ouriet. Just nu är den slutsåld men har du tid att lägga in en beställning på Systembolaget är även fantastiska Brut Tradition för 545 kr en lyxig favorit.

Champagne1