Denna ost ystas över öppen eld i kopparkittel. 68 familjer i kantonen Vaud’s alper ystar den här osten som man alltid gjort – över öppen eld i kopparkittel, med den finaste opastöriserade mjölken från örtrika sommarängar, vilket ger en unik kvalitet och smak. Under vår och sommar ger 50 kor den dagliga mjölk som behövs för att skapa ett 30 kilo tungt L’Etivaz-hjul. Familjerna driver sina djur upp till 1300 meters höjd och ibland över 2000 meter i sitt sökande efter det bästa betet. L’Etivaz kooperativet (grundat 1931) har alltid gått sina egna vägar, ofta i trots mot makthavare, ostbaroner och myndigheter. Kollektivet producerade också den första ostsorten med AOC-beteckningen, vilken skyddar ursprunget och därmed också säkrar ysteriernas överlevnad. L’Etivaz har en rökig, fruktig smak med en aning av hasselnöt. Denna gruyère-ostens kusin är en upplevelse och en av Schweiz allra finaste hårda ostar. Tillverkas under perioden slutet av april till slutet av september, på ca 100 alp-mejerier i regionen Vaud på traditionellt recept. Lagringstid mellan 5-9 mån.
Produkten är inte tillgänglig online – men i en butik nära dig. Hitta den där eller beställ någon av våra andra goda ostar och tillbehör.